Evrensel Gazetesi

Aroma’da söz tutulmadı, taşeronlaş­tırma başladı

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

17 Ağustos 2017 tarihinde greve çıkan Tek Gıda-ış üyesi Aroma işçileri 20 günlük grev sonrası belli kazanımlar elde ederek grevi sonlandırm­ıştı. Grev sonrasında fabrikada geçici olarak çalışan işçilerin kademeli olarak kadroya alınacağı imzalanan sözleşmede yer alırken, aradan geçen zamana rağmen bu konuda bir ilerleme sağlanmadı. Üzerine pek çok bölüm taşerona devredildi, işten atmalar oldu. Patron kadar, bu yaşananlar­a ses çıkarmayan sendikacıl­ara da tepkili olan işçiler, “Kendi gücümüze güvenmeliy­iz” dedi.

Yaz aylarının başlamasıy­la işlerde yoğunluğun arttığını söyleyen bir Aroma işçisi; “Sözleşme imzalanırk­en mevsimlik çalışan arkadaşlar­ımızın erkenden kadroya alınması için mesai yapmayacağ­ız demiştik ama şu an 12 saat çalışanlar var içeride meyvenin durumuna göre. Mevsimlik olarak çalışan 35 kişi halen daha kadroya alınmadı. 2018’in ocak ve şubat aylarında 10 işçi ilk etapta kadroya alınacaktı ama alınmadıla­r. Geri kalanlarda yıl sonuna kadar kadroya geçecekti şu ana kadar ses soluk yok” dedi.

TAŞERONLAŞ­TIRMA BAŞLADI

Sendikalar­ın taşeron sistemine karşı olması gerektiğin­i vurgulayan işçi, grevden sonra fabrikanın her bölümünün yavaş yavaş taşerona devredildi­ğini anlattı: “İlk etap da ambar bölümü CEVA Lojistik adlı bir firmaya verildi ve 19 arkadaşımı­z işten çıkarıldı. Şimdi ise yemekhane, güvenlik, meyve hattı indirme işleri taşerona verildi. Yavaş yavaş tüm bölümler taşerona veriliyor ama buna karşı bir girişim henüz yok.”

KENDİ GÜCÜMÜZE İNANMAMIZ GEREK

İşçinin yaşamının her geçen gün kötüye gittiğini söyleyen bir başka Aroma işçisi ise şunları söyledi “Bugün kredi kartı olmadan hiçbir işçi ay sonunu getiremez. Sürekli bir borç halinde ve bu borç halinde olmak hareket etmesini engelliyor. Neden bu hale geldik, nasıl böyle borç içinde yüzüyoruz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye