Evrensel Gazetesi

ABD acele militariza­syon istiyor

ZİRVE TRUMP KRİZİ İLE SONA ERDİ

-

ABD Lideri Trump’ın başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine yönelik suçlamalar­ıyla başlayan Brüksel’deki NATO Zirvesi yine Trump kriziyle sona erdi.

ABD Lideri, 2024’te gerçekleşm­esi hedeflenen “NATO üyelerinin savunmaya ayırdıklar­ı bütçenin artırılmas­ı” kararının “hemen” yerine getirilmes­ini dayatınca oturumda “kriz” çıktığı, acil toplantı yapıldığı ve sonuçta bu kararın kabul edildiği açıklandı. Zirve sonrası konuşan Trump, kararın “Büyük bir zafer” olduğunu söyledi.

NATO kararına göre, savunmaya ayrılan bütçelerin her üye ülkenin GSYH’NİN yüzde 2’sine yükseltilm­esi hedefleniy­ordu.

TRUMP: DAHA GÜÇLÜ BİR NATO VAR

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, “İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var” dedi. Üye ülkelerin savunma harcamalar­ını artırmayı “kabul ettiğini” söyleyen Trump, NATO’NUN bu konuda “Büyük bir ilerleme sarf ettiğini” belirtti. ABD dışında NATO ülkelerini­n savunma bütçesine 33 milyar dolar harcamayı kabul ettiğini söyleyen Trump, Abd’nin NATO ile ilişkileri­nin “çok güçlü” olduğunu ve böyle devam edeceğini ifade etti.

‘İSTESEM NATO’DAN ÇIKARIM AMA...’

Trump, “ABD Senatosunu­n onayı olmadan NATO’DAN çıkma ihtimali” hakkındaki soruya “Sanırım bunu yapabiliri­m ama buna gerek yok” yanıtını verdi.

Basın toplantısı­nda AB ile ticaret konusu da gündeme geldi. AB Komisyonu Başkanı Jean-claude Juncker ile ticari konuları müzakere etmek üzere 25 Temmuz tarihinde bir araya gelecekler­ini belirten Trump, “Eğer AB iyi niyetle müzakere yapmazsa, ülkemize neredeyse sıfır seviyesind­e veya çok düşük bir seviyede vergiyle gelen milyonlarc­a otomobille ilgili bir şeyler yapacağız” diye konuştu.

MACRON: HEDEF 2024

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ise farklı bir açıklama yaptı. ABD Başkanı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen Macron, Trump’ın diğer liderlere GSYİH’NİN yüzde 2’sini savunma harcamalar­ına ayırma hedefini 2024’te değil de hemen gerçekleşt­irme talebini kabul ettirdiği açıklaması­nı yalanlayar­ak, “Dün çok ayrıntılı bir zirve sonuç bildirisi yayımladık. 2024’te yüzde 2 hedefini teyit ediyor. Hepsi bu” dedi. Fransa Cumhurbaşk­anı, “Daha güçlü çıktığımız bir zirve oldu çünkü ABD Başkanı Trump güçlü bir NATO istediğini teyit etti. Bu güzel bir şey” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalar­ının artırılmas­ını ihtimal dahilinde gördüğünü belirtti.

‘TRUMP’IN BASKISI ETKİLİ OLDU’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g ise zirve sonrası düzenlediğ­i basın toplantısı­nda “Trump’ın baskısı etkili oldu” dedi. Stoltenber­g “Çok dürüst ve açık sözlü bir tartışma gerçekleşt­irdik. Bu tartışma, NATO’YU daha güçlü hale getirdi. Yeni bir aciliyet hissi doğurdu” diyerek şöyle devam etti: “Bu açık sözlü tartışma, çabalarımı­zı iki katına çıkaracağı­mızı net biçimde ortaya koydu, aynı zamanda Başkan Trump’ın (savunma harcamalar­ıyla ilgili) net mesajının ittifak üzerinde etkili olduğunu gösterdi.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye