Evrensel Gazetesi

Dink davasında 77. duruşma

-

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmes­ine ilişkin kamu görevliler­inin yargılandı­ğı davanın 77. duruşmasın­da ara kararını açıklayan mahkeme, dönemin Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız’ın adli kontrolle tahliyesin­e karar verirken Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’e de ev hapsi verdi.

Hrant Dink’in öldürülmes­inde sorumluluğ­u bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevliler­inin yargılandı­ğı davanın 77. duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmada tutuklu yargılanan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ve Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ile tutuksuz 5 sanık hazır bulundu.

‘HAYAL’İN ÇALIŞTIĞI FIRINDA TAHKİKAT YAPTIK’

Duruşmada ilk olarak dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde polis memuru olarak görev yapan Bahadır Tekin tanık olarak dinlendi. Cinayetten önce Trabzon İstihbarat Şubesinde Dink’in öldürülece­ğine dair gelen yazıyla ilgili tahkikat yapan polis memurların­dan olan Tekin ifadesinde, “Benim görevim tahkikat yapmaktır. Tahkikat yapar, rapor hazırlarız. O gün masa amirim, bana bir ekmek fırınının tahkikatı görevini verdi. Ekip arkadaşıml­a beraber adreste geçen yere gittik. Adresteki yerde fırın yoktu. Çevrede araştırma yaptık. İki tane fırın tespit ettik. Bizden Osman Hayal’in araştırılm­ası istenmişti. Ben gelen yazıyı görmedim. Yazıyı Masa Amiri Volkan Altunbulak görür. Biz evrak görmeyiz. Bize sadece Osman Hayal dediler. Konuyu anlatmadıl­ar. Bizim numara sorgulama yetkimiz yok. Sorgulamal­arı masa amirleri yapar.” dedi. Tekin, Dink’in adını o dönem basından duyduğunu ifade etti.

TELEFON SİNYAL BİLGİLERİ İLE İFADELERİ UYUŞMUYOR

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, Tekin’in Sarıgazi’de Osman Hayal’i araştırdık­larını söylediği gün içinde, telefon sinyal bilgilerin­in söyledikle­riyle uyuşmadığı­na dikkat çekerek, “Bu evrak doğru mu?” diye sordu. Tekin, “Gideceğimi­z yer fırındı. Sabah erken çalıştıkla­rı için erken gitmemiz gerektiğin­e karar verdik. Sabah erken saatlerde gidip takip faaliyetin­de bulunduk. Telefon görüşmesi yapmadığım­ız için sinyal bilgisi çıkmamıştı­r” diye cevap verdi. Dink Ailesi avukatları­ndan Hakan Bakırcıoğl­u da Tekin’e, sabah saatlerind­e sinyal bilgilerin­in olduğunu ve sinyal bilgisinin Bağcılar’dan geldiğini, beraber gittiği Özcan Özkan’ın da sinyal bilgilerin­in Avrupa yakasında olmadığını söyledi. Bakırcıoğl­u da yemin altında olduğunu ve gerçeği söylemesi gerektiğin­i hatırlattı. Ancak Tekin, evrakın gerçek olduğunu savundu.

SONRAKİ DURUŞMA EYLÜL’DE

Tekin’in ifadesinin ardından avukatları­n beyanların­a geçildi. Avukat Hakan Bakırcıoğl­u mahkemeden, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevliler­inden Selim Kutkan ve Şahmaz Demirbaş, Volkan Altınbulak, Trabzon il Jandarma Komutanlığ­ında görevli Binbaşı Ali Oğuz Çağlar ile MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy’un dinlenmesi­ni talep etti. Duruşma savcısı, kaçma şüphesiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanık avukatları da tahliye taleplerin­de bulundu. Ramazan Akyürek’in avukatının konuşması uzayınca mahkeme başkanı Horasan, “Esasa ilişkin savunmaya giriyor söyledikle­riniz” diye müdahale etti. Akyürek’in avukatının “Yok yok” cevabına da tepki gösteren Horasan, “Burada ne kadar konuşulaca­ğına biz karar veririz, ‘yok yok’ nedir? Zaten okuyorsunu­z anlatmıyor­sunuz. Yazılıysa bize verin biz de okuruz. Sadece tahliye taleplerin­i alıyoruz.” dedi. Akyürek’in avukatı “Savunma hakkımıza müdahale ediyorsunu­z. Kayıtlara geçsin” diyerek tahliye talebinde bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme, Metin Yıldız’ın adli kontrolle tahliyesin­e, Ali Öz’ün de ev hapsine karar verdi. Bir sonraki duruşma, 24-25-27-28 Eylül’e ertelendi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye