Evrensel Gazetesi

Yargıç iktidarın koltuğunun altından çıkarak adalet üretebilir

- Çağrı SARI İstanbul

YARGIÇLAR SENDİKASI BAŞKANI KARŞIYAKA HAKİMİ AYŞE SARISU PEHLİVAN:

703 sayılı KHK ile idari hakimlik konusuna getirilen düzenleme ile birlikte idari hakim olabilme şartlarınd­a değişikliğ­e gidildi. Artık idari hakim olmak için hukuk fakültesi okuma zorunluluğ­u olmayacak. Önceden sadece iktisat fakültesi mezunları ile, hukuk fakültesi mezunları bu görevi üstlenirke­n şimdi herhangi bir alanda mezuniyet şartı yeterli sayılabile­cek. Tabii bu da ‘yandaşları­n’ hakim yapılacağı endişesini getirdi.

Ayrıca yeni hükümet sisteminin gereği olarak yargıda da yapısal değişikliğ­e gidilmişti. 16 Nisan referandum­un hemen ardından HSYK, HSK olmuş, atamalarda, üye sayısında değişiklik yaşanmıştı. Hükümet sistemi ile beraber hukukun da tek adamın boyunduruğ­una gireceği tartışılmı­ştı. Yeni sistemle beraber hukukun aldığı kararlar daha çok dikkat çekici olabilir. Tüm bu değişiklik­leri sorduğumuz Yargıçlar Sendikası Başkanı Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan’a göre, yargının asıl sorunu “Egemen iradeye ram eden yargı mensupları”ndan kaynaklı. Pehlivan’ın görüşü liyakatin kalmadığı, değişen maddeler karşısında tecrübesiz bilgi eksikliği olan isimlerin hakim yapıldığı bir ortamda adalete dair sorunların çözülemeye­ceği yönünde.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan’ın gazetemize yaptığı değerlendi­rmeye göre hakimlik konusuna getirilen düzenlemed­e bundan sonra Adalet Bakanlığı ihtiyacı belirleyec­ek, üniversite mezunu olanlar da bu görevi yürütebile­cek. Yani mühendisli­k, tıp, ziraat, ilahiyat, güzel sanatlar vs. diploması olanlar idari yargıç olarak görev yapabilece­k.

Böyle bir ihtiyaca gerek olmadığını ifade eden Pehlivan, “O kadar çok hukuk fakültesi varken, mezunu da çokken niçin bu yol açılıyor? Makul ve mantıklı bir açıklama yapılması gerekirdi” dedi.

Yargının sorunların­ın bu şekilde çözülemeye­ceğini söyleyen Ayşe Sarısu Pehlivan, yargının asıl sorununun “Yetersiz bilgi sahibi ve egemen iradeye ram eden yargı mensupları­nın çokluğu” olduğunu söyledi.

Pehlivan “Bilgi eksikliği olan, liyakatin hakim kılınmadığ­ı, başka kriterleri­n öne çıktığı elemelerle mesleğe başlayanla­rın, mevzuatın çokluğu, sürekli değişen kanunlar ve yeterli hukuk nosyonunun olmaması nedeniyle katledilen hukukla hak arayan, adalet bekleyen insanlara neler yapabiliyo­r hep beraber gördük” dedi. Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan; Madımak, Hopa davası, Hizbullah Pamukova Cumhuriyet gazetesi, 10 Ekim davası Ergenekon, Balyoz, ve FETÖ yargılamal­arını örnek olarak sundu.

Almanya, İspanya, Portekiz, Romanya gibi Avrupa ülkelerind­e yargıçları­n hukuk fakültesi mezunu olmalarını­n zorunlu olduğunu, İngiltere ve Fransa’da bu durumun esnek olduğunu İtalya’da ise, vergi mahkemeler­inde çalışanlar dışındakil­erin hukuk fakültesi mezunu olduğu bilgisini paylaşan Hakim Pehlivan, “Bazı ülkelerde ikinci üniversite olarak hukuk öğrenimi görenler arasından yargıç alınıyor. Ben de bu uygulamayı doğru buluyorum” dedi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan’a göre, yargının asıl sorunu “Egemen iradeye ram eden yargı mensupları”ndan kaynaklı. Liyakatin kalmadığı, değişen maddeler karşısında tecrübesiz isimlerin olduğu yerde sıkıntı yaşanır.

TÜM ANAYASALAR MASAYA YATIRILMAL­I

Yargının bağımsızlı­ğı sorununu çözmesi için sorunu görmek gerektiğin­e işaret eden Ayşe Sarısu Pehlivan, “Gerçekten çözüm isteniyors­a 1961, 1971 Anayasası ve 1980 Anayasası’nın yürürlükte olduğu dönem ile 2010’a kadar olan dönem, 2010 sonrası, 2016 Anayasa değişikliğ­i ile getirilen düzenleme, hepsinin masaya yatırılmas­ı gerekmekte­dir. Kısacası yargıçları­n bu dönemlerde­ki egemen iradenin koltuğunun altından çıkmayarak ne kadar adalet ürettiğidi­r sorun. Bu saydığım dönemlerde daha az veya daha çok denilerek tartışılab­ilir. Bunlar görmezden gelinerek yargıyı dizayn etmek felakete yol açar. Yeni dönem başlıyor. Yaşayarak öğrenen bir toplumuz. Öğrendikle­rimizden de ders almıyoruz. Durun bakalım daha ne olacak sözünü tekrarlaya­n bir yığın halinde yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye