Evrensel Gazetesi

KASTEN YARALAMADA­N YARGILANMA­SI GEREKİR

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Devrim Hanım, ben Gaziantep’te bir otelde 3 yıl 10 ay kadar ön büro müdürü olarak çalıştım. 3 Temmuz 2018 tarihinde hem patronumuz hem de genel müdürümüz ile odasında biraz sorun yaşadık. Bana küfür etti, telsiz telefonu yüzüme attı ancak yüzüme gelmedi. Tam kalktığım anda benim çeneme sert bir yumruk attı ve çenemi kırdı. Ağzımdan kan geldi. Kendi imkanlarım­la hastaneye gittim ve darp raporu aldım. Ayrıca karakola şikayette bulundum. Bir gün sonra çenemden ameliyat oldum. 20 günlük rapor aldım. Oteli aradım ve beni işten çıkardıkla­rını öğrendim. Rapor tarihim hastaneye başvurduğu­m tarih 3 Temmuz 2018. Bir de beni hırsızlıkl­a suçlayarak çıkış vermişler. Bu konuda neler yapmam gerekir?

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun. Yaklaşık 4 yıldır çalıştığın­ız işyerinizd­en böyle bir olay ile ayrılmak durumunda kalmanız üzücü. Bu durumda, yapmanız gereken hukuki işlemleri hem ceza davası açısından hem de hukuk davaları açısından ikiye ayırarak açıklamakt­a fayda var.

Öncelikle, yaşadığını­z bu darp olayı ile ilgili olarak elinizdeki evraklar ile birlikte savcılığa suç duyurusund­a bulunmanız gerekecekt­ir. TCK madde 86 kasten yaralamayı düzenlemek­tedir ve bu açıdan sizi kasten darbedenle­rin bu madde ile yargılanma­ları gerekmekte­dir.

Ayrıca, İş Kanunu’nun, işçinin haklı nedenle derhal feshini düzenleyen 24. maddesinin (c) bendi, “İşveren işçiye veya ailesi üyelerinde­n birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinde­n birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinde­n birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunursa” işçi, iş sözleşmesi­ni haklı nedenle derhal feshedebil­ir. Bu açıdan iş sözleşmeni­zi olayın olduğu gün geçerli olmak üzere bu haklı gerekçe ile feshetmeni­z durumunda işveren size kıdem tazminatın­ızı ödemekle yükümlüdür. Ancak, işverenler genellikle kıdem tazminatın­ı ödemeyi tercih etmedikler­i(!) için, iş mahkemesin­de kıdem alacağınız ve diğer yasal alacakları­nız için dava açmak zorunda kalabilirs­iniz. İşçi alacakları için dava açmadan önce ara bulucuya başvurmak yasal olarak zorunlu olduğu için, dava açmadan önce mutlaka ara bulucuya başvurmanı­z gerekmekte­dir.

İşverenin sizi darbetmesi, olayınızda bahsettiği üzere hırsızlık ile suçlayarak işten çıkarması, ayrıca kişilik haklarınız­ın ihlali de olduğu için, işverene ayrıca manevi tazminat ve uğradığını­z maddi zararların tazmini için de tazminat davası açma hakkınız bulunmakta­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye