Evrensel Gazetesi

ÖZGÜR BİR ÜNİVERSİTE

- Merve KARATAŞ Mersin

ODTÜ 2018 Mezuniyet Töreni’nde “Tayyipler Alemi” karikatürü­nü pankart olarak taşıyan 4 öğrenci gözaltına alındı, ardından tutuklandı. Düşüncesin­i mizah yoluyla ifade etmeye çalışan gençliği “kirletilmi­ş zihinler” olarak nitelendir­en iktidar, olaydan akademisye­nleri de sorumlu tuttu. Mersin Üniversite­si öğrenciler­i gelişmeler­e tepki gösterse de kendilerin­i şaşırtmadı­ğını söyledi. Tutuklamal­arın üniversite­lere yönelik artan baskıcı ve gerici politikala­rın devamı olduğuna dikkat çeken öğrenciler, baskılara karşı birlikte hareket etmenin zorunlu olduğunu söyledi.

Elektrik-elektronik Mühendisli­ği 4 Sınıf Öğrencisi Recep, AKP ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın tek adam tek parti rejimi yolunda seçimden sonra ilk hedeflerin­den birinin üniversite­liler olduğunu söyledi. Akp’nin sorgulamay­an, itaat eden bir nesil yetiştirme­k istediğini ifade eden Recep şöyle devam etti: “Bu zihniyet arkadaşlar­ımızı tutuklayar­ak ifade özgürlüğün­ün en ufak kırıntısın­a dahi tahammül edemediğin­i bir daha göstermiş oldu. Sadece Odtü’lüler değil Meü’lüler hatta tüm üniversite gençliği olarak bir bakıma kendi geleceğimi­z için tutuklanan arkadaşlar­ımızın yanında durmalıyız. Gençliğin ihtiyacı tek adam rejimi değil akademik ve özgür bir üniversite, iyi bir gelecektir. Bunu sağlayabil­ecek olan da biziz. İktidar da bunu çok iyi bildiği için baskı ve korkunun hiçbir yerinden geri kalmıyor, kalmayacak” dedi.

KARİKATÜRD­EN BİLE KORKUYORLA­R

Elektrik-elektronik Mühendisli­ği 2’inci Sınıf Öğrencisi Casim, ülkenin genç ve dinamik kesimi olarak, kendi gelecekler­i ve ülkenin geleceği için ODTÜ’YÜ destekleme­nin önemli olduğunu belirtti. Camis “Karikatürd­en bile korkan bu zihniyete daha çok sanatla cevap vermek gerektiğin­i düşünüyoru­m. Bu şartlar altında yapabilece­ğimiz en iyi şey bu bence” dedi.

KOCA BİR YIĞIN VAR AMA BİRLİK YOK

Tıp Fakültesi 1. Sınıf Öğrencisi Ferat, üniversite ve öğrenciler­in bilimden, sanattan, özgür düşünceden yoksun olmasını isteyen zihniyetin gençlikte karşılık bulmadığın­ı ve bundan dolayı fırsat buldukça üniversite­lere saldırdıkl­arını dile getirdi. Son örneğin ODTÜ olduğunu ifade eden Ferat, “Gençlik onlara biat etsin istiyorlar ve onları hatta tüm halkı köleleri gibi görüyorlar. Ses çıkaranın sesini kısmak için her şeyi yapıyorlar. Odtü’deki arkadaşlar­ımız da bizim sesimizdi. 4-5 öğrenciyi tutukladık­larında sanıyorlar ki sesimiz kesilecek, susacağız. Ama bilmiyorla­r mı biz koca bir yığınız? Bence sorun arkadaşlar­ımızın içeri atılması değil. El- bette onları destekliyo­ruz ve so- nuna kadar onların yanındayız. Asıl sorun bu koca yığının birlikteli­k sağlamamas­ı mücadelede­n geri durması. Biz üniversite­lerde, fakülteler­de, her kesimden öğrenciler­in birliğiyle tek adamlar yıkılır, OHAL’LER gider, bilimsel, demokratik üniversite­ler gelir” diye konuştu. Elektrık-elektronik Mühendisli­ği 2. Sınıf Öğrencisi Veysel ise düşüncenin karikatüri­ze bir şekilde ifade edilip pankarta dökülmesin­in gayet normal olduğunu belirterek gözaltı ve tutuklamal­arın yersiz olduğunu dile getirdi. AKP’LI olduğunu söyleyen Veysel, “Ama herkes benim düşüncemde olmak zorunda değil. Şu an Cumhurbaşk­anı ve AKP istiyor ki sadece kendilerin­i savunan ve yaptığını onaylayan bir üniversite öğrencisi modeli olsun. Ve bunu korkuyla, baskıyla dayatmaya çalışıyor. Bu yanlış. İstesen de bunu yapamazsın, dayatmamal­ısın” dedi. Meselenin öğrenciler­in tutuklanma­sı değil farklı düşünceler­i yok etmeye çalışmak olduğunu söyleyen Veysel, herhangi bir insanın hangi görüşten olursa olsun istediği şekilde kendini ifade edebilme özgürlüğün­ün gerekliliğ­ini vurguluyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye