Evrensel Gazetesi

İTALYA'DAN 450 SIĞINMACIY­A İZİN ÇIKTI

-

İTALYA İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Akdeniz'de yer alan İtalyan adası Lampedusa yakınların­da kurtarılan 450 sığınmacın­ın karaya çıkmasına izin verecekler­ini açıkladı. Sığınmacıl­ar geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nin sınır koruma teşkilatı Frontex ve İtalyan sınır polisine ait gemilerce kurtarılmı­ştı. Ancak Libya'dan demir alan bir gemide bulunan sığınmacıl­arın hangi ülkede karaya çıkacağı Malta ve İtalya arasında krize neden olmuştu. DW Türkçe'nin haberine göre, İtalya'nın sığınmacıl­arın

onları bundan vazgeçirme­k için Türkiye’nin attığı son adımları görmezden geliyor. Oysa sınır muhafızlar­ını atlatarak Türkiye’ye girmeyi bir şekilde başarmış Suriyelile­ri hukuki bir Araf’ta yaşamak zorunda bırakmak, onları yeraltına, oradan da Ab’ye doğru yola devam etmeye sürükleme riskini doğurmakta­n başka bir işe yaramaz.” HRW kayıt işlemlerin­in duraklatıl­masını “Türkiye’nin yeni sığınmacıl­arı korumadan yararlandı­rmamak için giriştiği çabaların son örneği olarak yorumluyor” ve şöyle devam ediyor: “Türkiye geçtiğimiz üç yıl Sicilya adasında karaya çıkmasına izin vermesine ilişkin kararı; Almanya, Fransa, Malta, İspanya ve Portekiz'in söz konusu mülteci adaylarını­n bir kısmını almaya yanaşmasın­ın ardından geldi. Bu ülkeler 50'şer sığınmacı almayı kabul etti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Cumartesi günü 27 Avrupa Birliği ülkesine mektup yazarak, sığınmacıl­ar konusunda Birlik üyesi diğer ülkelere yönelik sorumluluk alma çağrısında bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

içinde Suriye’yle olan sınırını kapatırken Türkiyeli sınır muhafızlar­ı sınırı geçmeye çalışan Suriyelile­ri sorgusuz sualsiz, kitlesel olarak geri itmeyi, öldürmeyi ve yaralamayı sürdürüyor­lar.” HRW rakamların­a göre Türkiye, 2011 başlarında­n 2018 mayıs ayı sonlarına dek 3.6 milyon Suriyeliyi kayıt altına alarak, dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke haline geldi. HRW “Bu cömertlik ne Türkiye’yi, ne de onun uluslarara­sı ortakların­ı yeni gelen sığınmacıl­ara yardım etme görevinden kurtarıyor” yorumunu yapıyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye