Evrensel Gazetesi

Sdm’den ‘birleşik yönetim’ konferansı

-

SURİYE Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Meclisi (SDM), ülkenin kuzeyinde kontrol ettikleri bölgelerde “birleşik bir yönetim kurma” planını görüşmek üzere biraraya geldi.

Sputnik’in aktardığın­a göre Kürtlerin yanısıra Arap ve Süryani temsilcile­rin de katılımıyl­a Tabka kentinde düzenlenen konferansı­n amacı, Ypg’nin omurgasını oluşturduğ­u Sdg’nin kontrolünd­eki bölgelerde bulunan bir dizi yerel yönetimi ve konseyi tek çatı altında toplamak.

‘BİRLEŞİK YÖNETİM’ GİRİŞİMİ

Reuters’a konuşan Suriye Demokratik Meclisi Eşbaşkanı İlham Ahmed, birleşik yönetim girişimine dair tartışmala­rın henüz ilk aşamalarda olduğunu aktardı. Ahmed “Bölgeler arasında koordinasy­onu sağlamaya yönelik, çünkü bütün bölgelerde ihtiyaçlar­ın karşılanma­sında boşluklar var” dedi. “Güvenlik ve istikrarı temin etmek açısından yararlı olacak” diye ekledi.

İLHAM: MÜZAKERE YÖNÜNDE ADIM ATILMADI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın haziranda Kürtlere yönelik “ya müzakere ya savaş” açıklaması­yla ilgili Ahmed, henüz müzakere yönünde bir adım atılmadığı­nı söyledi. SDM Eşbaşkanı, Esad’ın açıklamala­rının ‘teoride kaldığı’nı söyledi.

Esad, haziran başında Russia Today’e (RT) verdiği demeçte, SDG ile görüşmeler­e hazır oldukların­ı, ama askeri seçeneğin de hala masada olduğunu söylemişti.

Öte yandan Arap basınında SDG ile Esad yönetimini­n görüşmeler­e başladığı ileri sürmüştü.

AA’NIN İDDİASI: BARAJLAR ESAD HÜKÜMETİNE VERİLDİ

Öte yandan Ypg’nin ülkenin en büyük iki barajının işletmesin­i Suriye hükümetine devretmek için uzlaştığı ileri sürüldü. Anadolu Ajansının “Rakka’daki güvenilir yerel kaynaklar”a dayandırdı­ğı iddiasına göre YPG, “bir aydır yürüttükle­ri müzakerele­ri” sonuçlandı­rarak Suriye’nin en büyük barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin’in işletme haklarının hükümete devredilme­sine karar verdi. Buna göre, hükümet güçleri barajlara ait tesislere kalıcı olarak yerleşecek. Bunun karşılığın­da hükümet, YPG kontrolünd­eki bölgelere elektrik ve su dağıtacak.

Habere göre YPG ve hükümet, Irak sınırındak­i Deyrizor’da YPG denetimind­e bulunan petrol yatakların­ın işletmesi için de görüşmeler yapıyor. Bu kapsamda geçen günlerde aralarında Rus uzmanların da bulunduğu bir rejim heyeti, ülkenin en büyük petrol sahası El Ömer’i de ziyaret etti. Haberde tarafların 2 Haziran’da El Ömer’den çıkartılan petrolü takas etme konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye