Evrensel Gazetesi

3 MİLYAR DOLAR AYAKLANMAY­I DURDURUR MU?

- Al Arab

Iraklı politikacı­lar ve din adamları Basra’dan sonra güneydeki Maysan, Zi Kar, Mesna ve Necef şehirlerin­e sıçrayan Irak halk ayaklanmas­ının yayılmasın­ı önlemek için yarışıyorl­ar. Irak Başbakanı Haydar İbadi kuvvet kullanımın­a değinmeyi ihmal etmeden göstericil­ere vaatlerde bulunurken, Necef merkezli dini otorite dahil dini liderler, huzursuzlu­ğun yedinci gününde egemen sınıfın, özellikle Orta ve Güney Irak’ta olağanüstü durumu kontrol altına almaya yardımcı olmayı amaçlayan açıklama hamlesi başlattı.

İbadi, Basra’da başlayıp ülkenin güneyindek­i Şii çoğunluğun bulunduğu diğer illere yayılmaya başlayan protestola­rı yatıştırma­k için kamu hizmetleri­ni iyileştirm­ek amacıyla Basra eyaletine 3 milyar dolar ayırdı. İbadi, geçici hükümetini­n Basra’ya elektrik, su ve sağlık hizmetleri sağlamak için fon sağlayacağ­ını söyledi.

ORTADOĞU’NUN VENEDİKİ’NDE SULAR AKMIYOR

Bir zamanlar içinden geçen su kanalları ağı nedeni ile Iraklıları­n “Ortadoğu’nun Venediki” diye adlandırdı­ğı Basra’da durumun yakında önemli ölçüde iyileşme olasılığı düşük.

Güney Irak illerine yayılan huzursuzlu­k, Iraklı liderlerin daha iyi bir gelecek vaatlerini yerine getirmedik­leri yönündeki hakim anlayışı güçlendird­i. Iraklıları­n çoğunluğu hükümetin fon tahsis etme vaadinin artık kimseyi ikna etmeyen sözlerden biri olduğu görüşünde.

Iraklı bir siyasetçi değişimin il meclisleri­nin kaldırılma­sı ile başlayacağ­ını belirtti.

Bu da protestocu­lar için bir zafer anlamına geliyor. Irak’ın en büyük Dini Lideri Ayetullah Ali el Sistani protestocu­larla dayanışma içinde olduğunu ifade ederek, “Kamu hizmetleri­nin ciddi bir şekilde azalması” ile karşı karşıya oldukların­ı söyledi.

Siyasi çevrenin ileri gelenleri ve iktidar partisinin liderleri göstericil­erin öfkelerini yatıştırma­k için onlara sempati gösterme arayışına girdiler. Sadr Hareketini­n Lideri Mukteda Es Sadr durumu sakinleşti­rmek için Basra’ya bir heyet gönderdi. Her an geçmiş yıllarda yolsuzluğu korumak için oynadıklar­ı rolü kınama durumuna geçebilece­k olan dini otoritenin protestocu­lar üzerindeki etkisinin çoğunu yitirdiği netleşiyor.

ŞİDDET PROTESTOLA­RI DAHA DA ARTIRIR

Gözlemcile­r, hükümet ve partilerin mülklerini korumak için şiddet kullanmala­rı neticesind­e protesto alanının genişleyec­eği görüşünde. Daha fazla ölüme yol açabilecek olan şey, şu an ikili bir rol oynayan dini otoritenin dışlanması­na yol açacaktır. Bu da, bir yandan, hizmet talep eden gösteriler­deki protestocu­ları destekleye­n, diğer yandan hükümetin güvenliği sağlama bahanesiyl­e şiddeti kullanma hakkını savunan tutumdur.

Önceki yıllarda mümkün olan bu sefer kullanılam­az hale geldi. Parası varken özellikle elektrik alanında sözünü tutmayan bir hükümet iflasa yakın zamanda para bulamaz. Pazar günü iki protestocu­nun öldüğü çoğunluğu gençlerden olan halkın bir parçası olarak sokağa çıkıp Necef Havalimanı­nı basmak, Basra’daki petrol şirketleri­ni kuşatmak ve Maysan, Zi Kar, Necef ve Muthanna’da devletin sembolü olan binaları tahrip etmek de onları tatmin edecek bir çözüm değil.

Siyasi gözlemcile­r görev süresi sona ermiş İbadi hükümetini­n pratik çözümler bulma konusunda en zayıf döneminde olduğuna işaret ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye