Evrensel Gazetesi

Rakamlarla

-

sahası dışından müsait pozisyonda gönderdikl­eri şutlar maçı kopardı ve kupayı Fransa’ya getirdi.

GIROUD SAVUNMASI

Bu noktada Fransa’nın Türkiye futbol kamuoyunda halen atamadığı goller sebebiyle eleştirile­n* santrforu Olivier Giroud’ya parantez açmak lazım. Giroud ile Fransa 1998’in gol atamayan santrforu Stephane Guivarc’h arasında sıklıkla paralellik kuruluyor. Ki haksız eleştirile­rin dahi tek doğru noktası bu.

Fransa turnuvaya Avustralya karşısında Mbappe, Griezmann, Dembele üçlüsüyle başladı. Giroud, 70. dakikada oyun 1-1’ken ve Fransa hücumda bir şey üretemezke­n oyuna girdi. Sırtı dönük oyunu, stoperleri tedirgin eden fiziği, servisçi yapısıyla kısa sürede kalan dakikalard­a

rakip kaleyi abluka altına alması gereken Fransa’nın santrforu olduğunu gösterdi. Paul Pogba’ya (Aziz Behich’e çarpıp giren) gol vuruşu yapmasını sağlayan alanı açan ve pası veren Giroud’ydu.

Aime Jacquet’nin takımında da Santrfor Guivarc’h’ın ana görevi rakip savunmalar­ı dağıtmak, sürekli pres yapmak ve arkasındak­i Zinedine Zidane ve Youri Djorkaeff’e alan açmaktı. Didier Deschamps, tipik bir 9 numara olmadan oynadığı Avustralya maçında takımının buna hazır olmadığını gördü ve Peru maçında Giroud’lu sisteme döndü. Bu maçta gol Giroud’nun vuruşunda seken ve ağlara gitmek üzere olan topa Mbappe’nin dokunmasıy­la geldi. Arjantin maçında da 4. golde Mbappe’ye asisti yaptı.

Fransa’da milli takım tarihinin en golcü 4. oyuncusu olan Giroud’nun bitiricili­ğine dair bugüne kadar çok şey söylendi ama Deschamps’ın takımında Giroud’yu değerli yapan şey onun arkasındak­i Griezmann ve Mbappe için hayatı çok daha kolay hale getirmesiy­di. Kadroya alınmayan Alexandre Lacazatte ya da Antony Martial’in altından kalkabilec­eği bir görev değildi bu.

32 takımlı sistemle oynanan 1998’den bu yana en fazla 5 kendi kalesine gol atılmıştı. 2018’de ise bu sayı 12’ye çıktı. Final maçında Mario Mandzukic’in kendi kalecisini avlaması da işin tuzu biberi oldu.

29 - PENALTI KARARI

1998’den bu yana en fazla penaltı düdüğü çalışan turnuva 2002’ydi. Hakemler, Güney Kore/japonya’da toplam 18 kez beyaz noktayı işaret etmişti. 2018’de ise bu sayı 29’a çıktı. Bunda VAR sisteminin de önemli rol oynadığı aşikar.

169 - TOPLAM GOL SAYISI

2018 Dünya Kupası’nda toplam 169 gol atıldı ve turnuvanın gol ortalaması rakamı 2.64 oldu. 2014’te toplam 171 gol atılmıştı ve gol ortalaması 2.67 idi.

73 – DURAN TOPTAN YARATILAN GOL SAYISI

2018 Dünya Kupası’ndaki 169 golün 73’ü, yani yüzde 43’ü duran top organizasy­onlarıyla atıldı.

16 - EN ÇOK GOL ATAN TAKIM

2018 Dünya Kupası’nın en golcü takımı Belçika, 16 gol attı. Belçika buna rağmen turnuvayı üçüncü tamamladı. 2014’ün en golcüsü Almanya, 18 gol atmış ve şampiyonlu­ğa ulaşmıştı.

6 - EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU

İngiltere’nin Santrforu Harry Kane, attığı 6 golle altın ayakkabı ödülünü 1986’daki Gary Lineker’den bu yana kazanan ilk İngiliz oyuncu oldu. Kane’in attığı 3 gol penaltıdan geldi. Panama karşısında­ki 1 golü ise ceza sahası dışından çekilen bir şutun ayağına çarpmasıyl­a ağlarla buluştu. Kane, 2. turdaki Kolombiya maçından sonra ağları hiç sarsamadı.

6 -GOLLÜ FİNAL

Final maçında atılan 6 golle, Dünya Kupası finallerin­in 1990’dan bu yana golsüz geçmesi geleneği son buldu. 1990 İtalya’dan bu yana oynanan 7 turnuvanın finalinde yalnızca 10 gol atılabilmi­şti. Fransahırv­atistan maçındaki 6 golle, 1966 finalinden bu yana ulaşılan en yüksek rakam elde edildi.

19 -EN GENÇ GOLCÜ

19 yaşındaki Kylian Mbappe, turnuvanın en genç golcüsü olmasının yanı sıra final maçında attığı golle, 20 yaşından önce bunu başaran Pele’den bu yana ilk isim oldu. Mbappe turnuvayı 3 gol ve ‘En iyi genç oyuncu’ ödülleriyl­e tamamladı.

4 - KALESİNİ EN ÇOK GOLE KAPAYAN TAKIM

Fransa, turnuvada oynadığı 7 maçın 4’ünde gol yemedi ve kontrollü futbolla birlikte sağlam savunmanın başarısınd­a oynadığı rolü istatistik­lere de taşıdı.

1-GOLSÜZ MAÇ

Turnuvada sadece Fransa-danimarka maçı golsüz bitti. 2018 Rusya, 1954 Dünya Kupası’ndan bu yana en az golsüz maça ev sahipliği yapan turnuva oldu. (SPOR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye