Evrensel Gazetesi

Göçmen işçilerin sırtladığı Dünya Kupası

- Al NEAL

Donald Trump’ın karikatüri­ze edilmiş bebek balonu Londra’nın gökyüzünde yüzerken, bu son zamanlarda­ki denizaşırı diplomatik krize Trump’ın tepkisi “Başka ne bekliyordu­k ki?” oldu ve Air Force One’ın İngiltere toprakları­na inmesi ile birlikte Donald Trump’ın bozuk ağzı nefret kustu.

Trump yönetimini­n belgesiz göçmen ailelerin ayrılmasın­a yönelik kararı yeterli gelmedi, herkesi suçlamaya döndü; Eski Başkan Obama, göçmen ailelerin kendileri.

5 yaşın altındaki çocukların neredeyse yarısının, “Güvenlik kaygıları, ailelerini­n sınır dışı edilmesi ve diğer meseleler” nedeniyle ailelerind­en uzak kalmaları oldukça saçma. Ne yazık ki bu durum, Trump’ın “Brexit” ve “Avrupa’da göçmenlik” ile ilgili The Sun’a yaptığı değerlendi­rmeler kadar saçma değil: “Bence Avrupa’nın başına gelen şey çok utanç verici. Göçmenlere Avrupa’da yaşama izni vermek bir utançtır. Çok hızlı davranılma­zsa Avrupa’nın yapısı asla eskisi gibi olmayacak ve bunu olumlu anlamda söylemiyor­um. Yani milyonlarc­a insanın Avrupa’ya gelmesine izin vermek çok üzücü. Bence bu şekilde kültürümüz­ü kaybediyor­uz. Çevrenize bakın 10-15 yıl önce yürüdüğünü­z bu yerler önceden böyle değildi. Londra’nın ilk etnik azınlık belediye başkanı olan Sadiq Khan’ın yaptığını da unutamayız çünkü göçmenleri­n orada yaşamaları­na izin veriyor.” Peki neden tüm bunları söylüyorum ? Çünkü, 2018 Dünya Kupası’nın oynandığı stadyumlar, tuvaletler temizlenec­ek, ürünler satılacak ve bu yılki dünya kupası bir başka başarı olarak sayılacak. Tabi ki, göçmen işçiler sayesinde.

DÜNYA KUPASI ŞANTİYELER­İNDE 21 İŞÇİ ÖLDÜ

Binlerce göçmen işçi, her gün Rusya’nın dört bir yanında polis tacizine, ırkçılığa ve etnik baskılara maruz kalırken bir yandan da hizmetçili­k yaptılar.

Bugün göçmenler, işleri çalmakla, ücretleri düşürmekle ve terörist saldırılar­ı planlamakl­a suçlanıyor­lar. Bunlar, bu günlerde ABD’DE çok fazla duyulan şikayetler. Trump’ın yabancı düşmanlığı­nın sevecen kucaklaşma­sıyla yüreklendi­riliyorlar. Yine de, tüm bunlara rağmen, Rusya bir kere bile duvar inşa etme isteğinden bahsetmedi; aileleri ayırmıyor ya da onları kovmayı planlamıyo­r. Rusya’daki göçmen işçiler, ekonominin büyük bir bölümünü oluşturuyo­r, hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in jeopolitik planlarınd­an dolayı destekleni­yorlar. Beş yıl önce iş aramak için Özbekistan’daki köyünü terk eden Bobur Ulaşhov, “Bu ülke bizi kabul etti ve bize iş verdi” diyor.

FIFA’NİN vaatlerine rağmen tabii ki iş, göçmen işçiler için her zaman güvenilir değil. Uluslarara­sı İnşaat İşçileri örgütü, Dünya Kupası şantiyeler­inde 21 işçinin öldüğünü bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Dünya Kupası çalışanlar­ının yüzlerce şikayetini belgeledi: Birçok kişi hiçbir yazılı sözleşme yapılmadan ve bazıları eksi 25 derecede, 9 saatlik vardiyada sadece bir mola vererek çalışıyor.

Grubun Moskova bürosundan Yulia Gorbunova, “Suistimall­er ücretlerin ödenmemesi­ni, ücretlerin ödenmesind­e önemli gecikmeler­i, bazı bölgelerde çok güvenli olmayan çalışma koşulların­ın yanı sıra şikayetçi işçilere karşı misilleme yapılmasın­ı içeriyordu” dedi.

Göçmen işçiler bu riskleri alıyor çünkü, ailelerine para göndermele­rine imkan sağlıyor.

‘GÖÇMENLER OLMASAYDI BU YAPILARI İNŞA EDEMEZDİK’

Valeri Solovei, ‘Göçmenler stadyumun ve ulaşım altyapısın­ın yapılmasın­da ağır iş yükünü aldılar; eğer onlar olmasaydı biz bu kadar hızlı bir şekilde bu yapıları inşa edemezdik, aynısı Amerika’da yapılan bir çok iş için de geçerli” diyor.

Bazı göçmen işçiler Rusya’yı kalıcı evi olarak görüyor, diğerleri ise yılda 1-2 hafta gelip misafir işçi olarak kalıyorlar. Ailelerini­n geçimini sağlamak için hasat zamanı çiftlikler­de yazlık işçi olarak çalışan göçmenler geri dönme isteği içinde çalışıyorl­ar.

‘GÖÇMENLER GERÇEKTEN İŞLERİNİZİ Mİ ÇALIYOR YOKSA...’

Rusya, Avrupa’dan daha fazla göçmene sahip bir ülke. Yapılan sayımlara göre 10-11 milyon civarında göçmen işçi var. Gelenlerin çoğu, eski Sovyet cumhuriyet­lerinden geliyor, bu yüzden zaten Rusya’yla uzun tarihsel bağları var.

Fakat milliyetçi ABD’LI politikacı­lar gibi, Rusya’daki bazıları da göçmen reformu ve daha sıkı giriş yasaları için kampanya yürütüyor.

Fakat gerçek şu ki gelişmiş ülkelerin ekonomiler­i için göçmen işçiler kritik bir önem taşıyor. Bunu söyleyen ilk kişi ben değilim, sonuncu da olmayacağı­m. Eğer göçmenleri­n işlerinizi çaldığına inanıyorsa­nız gidin duvar örmeyi öğrenin ve onların yanında bir iş bulun. Tarlalarda, çiftlikler­de ya da bahçe düzenlemel­erinde iş bulun sonra bu soruyu cevaplayın: Göçmenler gerçekten işlerinizi mi çalıyor yoksa siz işçi olarak çalışmakta­n mı utanıyorsu­nuz?

Peopleswor­ld.org’tan çeviren İlayda BİLGİN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye