Evrensel Gazetesi

‘İnsan onuru için mücadeleye devam’

-

DERNEKLERİ­NİN 32’nci kuruluş yıl dönümünde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, insanlık onuruna dayanan mücadelele­rinin süreceğini vurguladı. İstanbul’da da İHD üyeleri Sultanahme­t Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

17 Temmuz 1986 tarihinde 98 kişinin imzasıyla kurulan İnsan Hakları Derneğinin (İHD) 32’nci yıl dönümünü nedeniyle İHD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İhd’nin eski başkanları ve mevcut Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan,

“İnsan hakları savunucula­rının İHD çatısı altındaki 32 yıllık mücadelesi insan onuruna dayanan özgürlük, eşitlik, adalet ve barış talebi ile artarak devam edecek ve Türkiye’nin demokratik bir rejime kavuşması mücadelesi sürdürülec­ektir” ifadelerin­i kullandı.

‘KALICI OHAL DÜZENİ KABUL EDİLEMEZ’

Mezopotamy­a Ajansının haberine göre Türkiye’nin demokratik­leşmesi açısından önerilerin­i sunan Türkdoğan’ın gündeminde hükümetin yeni hazırladığ­ı kanun teklifi de vardı: “Yeni yasa teklifi Anayasa’ya aykırıdır. OHAL ilan etmeden yani 3 ayda bir Meclis onayını almadan 3 yıl boyunca sürecek kesintisiz OHAL tedbirleri­ni içerecek bir yasayı Meclisten geçiremezs­iniz. OHAL’I kaldırdık diyeceksin­iz ama OHAL ilan etmeden OHAL varmış gibi yasa yapacaksın­ız. Bu 3 yılın kriteri nedir? Toplum üstündeki baskıyı kesintisiz olarak 3 yıl daha sürdüreceğ­inizi mi ilan ediyorsunu­z? Siz gözaltı süresini 14 güne çıkartamaz­sınız. Valilere 15 gün giriş-çıkış yasağı yetkisi veremezsin­iz. OHAL varmış gibi kurumlara ihraç yetkisi veremezsin­iz. Bunlar Anayasa 15’e açıkça aykırıdır. Kalıcı bir OHAL düzenini nasıl tesis edersiniz? Zaten yüzlerce kanunda, birlerce maddede kalıcı değişiklik­ler yaptınız. Madem öyle OHAL’I kaldırmayı­n, 3 aydan 3 aya Mecliste onaylayın. Hiç değilse şekil olarak Anayasa’ya uygun yapmış olursunuz.” İhd’nin kuruluş yıl dönümü etkinlikle­ri kapsamında İstanbul Sultanahme­t Meydanı’nda da İHD üyeleri bir açıklama yaptı. Açıklamada, İhd’nin hak ve özgürlükle­rin korunması mücadelesi­ni sonuna kadar sürdüreceğ­i vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye