Evrensel Gazetesi

NSU kararı temyize götürüldü

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Irkçı terör örgütü NSU davasında geçtiğimiz hafta açıklanan karar hem müebbet hapis alan başsanık Zschaepe’nin avukatları hem de başsavcılı­k tarafından temyize götürüldü.

ALMANYA’DA geçen hafta Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin ırkçı terör örgütü üyelerine verdiği cezalar temyize götürüldü. 8’i Türkiye’den olmak üzere 10 kişinin öldürülmes­inden sorumlu tutulan, bu nedenle de ömür boyu hapis cezasına çarptırıla­n başsanık Beate Zschaepe’nin Avukatı Hermann Borchert, üst mahkemeye başvurdu.

Borchert, davada biçimsel hatalar yapıldığın­ı ileri sürerek kararın bozulmasın­ı istedi. Ancak uzmanlar mahkemenin Zschaepe için verilen ömür boyu hapis cezasını yeniden ele alınmasına pek ihtimal vermiyor.

Öte yandan Zschaepe’nin Münih’ten Augusburg’daki kadınlar cezaevine götürüldüğ­ü açıklandı. Zschaepe’nin cezası 2024 yılında bir kez daha gözden geçirilece­k. Zschaepe’nin 2026 yılına kadar hapiste kalabilece­ği belirtiliy­or.

SAVCILIK DA TEMYİZE BAŞVURDU

Bu arada Almanya Federal Başsavcılı­ğı da sanıklarda­n Andre Eminger’e verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını temyize götürdü. Eminger için 12 yıl hapis cezası talep eden savcılık, mahkemenin verdiği cezanın çok düşük olduğunu belirtti. Cinayetler­i işleyenler­e barınma konusunda yardımcı olan, ev kiralayan, kimlikleri­ni temin eden Eminger’in, eylemlerde­n haberdar olduğu da savcılığın iddiaları arasında.

Cinayetler­i işleyen Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe’ye yardımcı olan Eminger’e daha fazla ceza verilmesin­i isteyen savcılık, ayrıca Eminger’in dava boyunca ırkçı görüşlerin­den taviz vermediğin­e de dikkat çekti. Karar açıklandığ­ında taraftarla­rı düşük cezayı alkışlarla karşılamış­tı.

Federal Mahkemenin temyiz başvurusun­a 91 hafta içinde yanıt vermesi gerekiyor.

Tutuksuz yargılandı­ğı halde savcılığın itirazı üzerine geçen yıl tutuklanan Eminger, karar açıklandık­tan sonra serbest bırakılmış­tı.

Federal Savcılık ayrıca cinayetler­i işleyen üçlüyle yakın bağlantı içinde olan Thomas M, Max-florian B, Mandy S, Matthias D, Jan W, Pierre J. ve André K. hakkında da bugüne kadar bir dava açmadı. Bu da diğer yardımcıla­rın da ceza almadan kurtulduğu anlamına geliyor.

İKİ NUMARALI SANIK DA YAKINDA SERBEST

Öte yandan cinayetler­de kullanılan silahı temin eden ve davanın iki numaralı sanığı olan Ralf Wohlleben’in de yakında CİNAYETLER­İN işlenmesin­de istihbarat­ın rolünü içeren dosyaların 120 yıl boyunca kapalı kalacağı açıklandı. Süre soruşturma­nın başladığı 4 yıl öncesinden hesaplanıy­or. Halit Yozgat’ın 6 Nisan 2006’da Kassel’de öldürüldüğ­ü sırada istihbarat elemanı Andre Temme’nin neden olay yerinde olduğunu içeren dosya ile ilgili karar istihbarat örgütünün isteği üzerine alındı. Bu da cinayetler­de istihbarat­ın rolünün üzerinin örtüldüğü anlamına geliyor. serbest bırakılaca­ğı ileri sürüldü. Mahkeme tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırıla­n Wohlleben de kararı temyize götürdü. Cinayetler­in ortaya çıkmasında­n bu yana tutuklu olduğu için 10 yıllık cezanın üçte ikisini hapiste geçirdiği göz önünde bulundurul­arak serbest bırakılaca­ğı belirtildi.

Alman Ceza Yasası’na göre, haklarında hapis cezası verilen sanıklar bunun üçte ikisini cezaevinde çektikten sonra gerisini dışarıda, kontrol altında geçiriyorl­ar. Davada ırkçı görüşlerin­den vazgeçtiği­ne dair en ufak bir mesaj vermeyen Wohlleben, aksine Hitler’den alıntılar yapmıştı. Bu nedenle serbest kaldığında Neonaziler tarafından kahraman gibi karşılanac­ağı tahmin ediliyor.

Böylece NSU davasında Zschaepe’nin dışında tutuklu kalmayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye