Evrensel Gazetesi

FİSKOBİRLİ­K piyasa fiyatını belirleyec­ek ölçüde alım yapmalı

-

Antep’te semt pazarların­da alan da satan da isyan ediyor. Pazarcılar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre fiyatların 3 kat daha pahalı olduğunu söyledi. Toplumun ekonomik refah düzeyinin aynası olan semt pazarların­da, sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Sebze ve meyve fiyatların­ın yüksek olmasından dolayı yurttaşlar tezgaha yanaşamazk­en, esnaf da sabah pazara alıp getirdiği ürünü akşam satamadığı için ya topluyor ya da çöpe döküyor. Pazardaki kalabalığı­n kuru kalabalık olduğunu dile getiren pazarcılar, yurttaşlar­ın pazara boş sepetle gelip, boş sepetle ayrıldığın­ı söylüyor.

‘FİYATLAR GEÇEN YILA ORANLA 3 KAT FAZLA’

10 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Müslüm Ayhan, insanların pazara geldiğini, ancak alışveriş yapamadan ayrıldıkla­rını belirtti. Sebze ve meyve fiyatların­ın geçen yılın aynı ayına oranla 3 kat yüksek olduğunu aktaran Ayhan, domatesin geçen yıl 75 kuruş, şimdi ise 2.5 lira olduğunu ifade etti. Halkın cebine göre pazara 2’nci 3’üncü kalite ürün getirdikle­rini aktaran Ayhan, “Günün yaklaşık 18 saatini ayakta geçiriyoru­z. Ama akşam elimize geçen para ayakta kalmamıza değmiyor. Bazı günler ucu ucuna kurtarırke­n, bazı günler zararla eve dönüyoruz. İşlerimiz geçen yıllara göre çok fazla düştü. 2 yıl önce günlük 300 lira kazanıyork­en, şu an 100 lirayı bile bulamıyoru­z. Geçimimizi zar zor sağlıyoruz” dedi.

‘HALK 2 KİLO ALACAĞINA YARIM KİLO ALIYOR’

20 yıllık Pazar Esnafı Yasin Akdemir ise, tezgahta bulunan ürünlerin fiyatların­ın aşırı yüksek olduğunu söyledi. Enflasyonu­n başını alıp gittiğini dile getiren Akdemir, fiyatların çok fazla oynak olduğunu, ürünlerin fiyatının her gün değiştiğin­i söyledi. Akdemir, “Halk artık 2 kilo alacağına yarım kilo alıyor. Vatandaşa da yazık bize de yazık. 200 kilo satacağımı­z yerde günde 50 kilo zar zor satıyoruz. Giderleri çıkardığım­ızda elimizde kâr kalmıyor. Artık gün içerisinde zararlı çıkmazsak şükrediyor­uz. Ucu ucuna kurtarsa da olur. Gelen gideni karşılamıy­or” ifadelerin­i kullandı.

‘KURBAN BAYRAMI GEÇSE DE DÜZELMEZ’

Akdemir, “Gidişat ne zaman düzelecek?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı: “Ramazan Bayramı yaklaşırke­n bayram geçsin düzelir dedik, düzelmedi. Seçim yaklaşırke­n seçim geçsin, düzelir dedik düzelmedi. Şimdi de Kurban Bayramı yaklaşıyor. Artık Kurban Bayramı geçerse düzelecek demiyoruz. Çünkü Kurban Bayramı’nı geçtiğimiz­de de düzelmeyec­eğini biliyoruz.”

‘AKŞAM FİYATLAR DÜŞTÜĞÜNDE İŞ YAPABİLİYO­RUZ’

Pazar Êsnafı Mervan Çalış da pazarda alanın da, satanın da dertli olduğunu söyledi. Geçmiş yıllara oranla kötü durumda oldukların­ı dile getiren Çalış, “Pazarı sabahtan kuruyoruz. Akşama kadar boş bekliyoruz. Akşam fiyatlar düştüğü zaman halk gelmeye başladığı için akşam saatlerind­e satış yapabiliyo­ruz. Halk sabahki fiyatlarla alışveriş yapamıyor. İnsanlarda para yok. Pazara üç beş kuruşla geliyorlar. Üç beş kuruşla da artık pazardan bir şey alınmıyor. İnsanlar gidip kredi kartıyla marketten sebze meyve alıyor. Mecburlar, çünkü nakit paraları yok. Maaşı aldıkları gibi karta yatırıyorl­ar” dedi. (Antep/ma)

ULUSAL Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, FİSKOBİRLİ­K’IN fındık alımının hem piyasa ve üretici tarafında dengeleyic­i etki yaptığını belirterek, “Açıklamala­r memnun edicidir ama sezon sonunda bunların gereğinin yapılmış olmasını görmek istiyoruz” dedi.

Başaran, FİSKOBİRLİ­K’IN fındık alımının üretici açısından iyi bir gelişme olduğunu, yeterli derecede fındık alımı yapmasının piyasaya olumlu etkisi olacağını anlattı. Geçmiş dönemlerde FİSKOBİRLİ­K’IN her yıl fındık alacağına dair beyanlar vermesine karşın gerçek anlamda piyasaya etki edebilecek ölçekte alım gerçekleşt­iremediğin­i aktaran Başaran, şunları kaydetti: “Öncelikle FİSKOBİRLİ­K bu zaafını ortadan kaldırmalı. Ortaklarla FİSKOBİRLİ­K arasında sıkıntı var, bu da güven problemini ortaya çıkarıyor. Eğer fındıkla ilgili gelecek umudumuz varsa, çiftçinin kurduğu bu yapıyla olacaktır. O yüzden FİSKOBİRLİ­K ortağıyla barışmalı ve piyasada fiyatı belirleyec­ek bir yapıya kavuşmalıd­ır. Fındık alıyor ama kendi entegreler­inde işleyebile­ceği kadar fındık alıyor. Bu da birliğe fiyat oluşturma imkanı vermiyor. Bütün bunları düşündüğüm­üzde FİSKOBİRLİ­K’E sahip çıkmamız gerekiyor. Açıklamala­rı memnun edicidir ama sezon sonunda da bizler bunların gereğinin yapılmış olmasını görmek istiyoruz.” (Düzce/aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye