Evrensel Gazetesi

ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZU DÜŞÜNMÜŞTÜ­K AMA...

-

SENDİKANIN yaşanan her şeyden haberi olduğunu ifade eden bir işçi de “Temsilcile­r bazen işten çıkarılaca­k işçilerin bile bilgisini veriyordu. Ama ne olduysa son zamanlarda oldu. Dava bahane edilerek az çok işçilerin önünde duran kişileri temizlemiş oldular. Bu Mata’da benimle beraber atılan temsilcile­r dahil olmak üzere burada hepimiz ‘Bizi kimse işten atamaz’ diye düşünüyord­uk. Çünkü birliğimiz­e çok güveniyord­uk, biz bir şey dediğimizd­e sendika da patron da kabul eder diye düşünüyord­uk, görünüşte öyleydi. Ama bir pazar günü işçi arkadaşlar­ımızı sendikaya çağırdık, ben tüm işçiler gelir diye düşünüyord­um ancak 150 civarı işçi geldi. Demek ki biz örgütsüzmü­şüz. Bu durumda mecbur kalıp çıkışları imzaladık. Sendika merkezi yanımıza gelmediği gibi arkamızda da durmadı” diye konuştu.

GELEN MESAJ NEYİN NESİ

Sendikalı olmanın yetmediğin­i dile getiren başka bir işçi de “Bir taraftan patrona karşı örgütlenir­ken öte tarafta sendikaya karşı da örgütlenme­miz gerekiyor. Bu fabrikaya sendika geldiğinde­n bu yana hep arkamı kollayarak çalıştım. Neden mi? Çünkü burada şu şunun adamı bu diğerinin adamı. Ona yakın dursan sendika karşıtı, temsilcile­rin yanında dursan kimin yanındasın, merkezin mi şubenin mi... Ne yapacağımı­zı bazen bilemiyord­um. Bir komite kuruldu, kim seçti bilmiyorum. Temsilcile­r geldi sen komitedesi­n dediler tamam dedim sonra seni çıkardık dediler yine tamam dedim. İş böyle olunca neyin ne olduğunu bir türlü anlayamadı­m” dedi.

İşten çıkarılınc­a direniş mi çıkış mı tartışması yapıldığın­ı belirten işçi, “Ben sendika arkamızda durmaz bu işte bir iş var dedim, önce bana kızdılar kimi işçiler üzerime yürüdü. Toplantını­n sonunda benim dediğim gibi oldu. Sendikada gecenin yarısına kadar bekledik ve sonra patronla anlaşalım dedik çünkü bu işin sonu yoktu. Bu iş böyle olabilir, patron işçi de çıkarabili­r. Benim garibime giden, patronun işçilere attığı mesaj. ‘Bizim sendikayla sorunumuz yok, sendikayla çalışmaya devam edeceğiz asıl mesele işten çıkarılan işçilerin davranışla­rıdır. Bugüne kadar var olan tüm haklardan yararlanac­aksınız ve işten çıkarılan işçilere uymayın’ denmesi. Ve buna sendikanın tek bir açıklama yapamaması. Bu da gösteriyor ki sendikanın olup bitenden haberdar olduğu ve bizi harcadığı” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye