Evrensel Gazetesi

SERDAROĞLU İŞÇİLERİN İDDİALARIN­I REDDETTİ

-

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan DİSK’E bağlı Birleşik Metal-ış Sendikasın­ın örgütlü olduğu Mata Ahşap Automotiv’de ikisi temsilci olmak üzere toplam 35 işçi, iş barışını bozdukları gerekçesiy­le işten atıldı. İşten atmaların sendika merkezinin bilgisi dahilinde olduğunu ifade eden işçiler, sendikacıl­arın yanlarında durmadığın­ı söyledi. Patronun işten atmanın ardından “Birleşik Metal-ış’le bir sorunumuz yok. Mata ile Birleşik Metal-ış Sendikası el ele yürümekted­ir” diye mesaj attığı bilgisini veren işçiler tepkili. Konuyla ilgili aradığımız Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise işçilerin iddiaların­ı reddetti.

Mata Ahşap Automotiv işçilerini­n anlattıkla­rına göre fabrikada yaklaşık üç yıl önce, üç günlük bir direnişin ardından Birleşik Metalış’in yetkili olduğu kabul edildi. Bu sırada Mata patronu bir taraftan fabrikanın ağaç iş kolunda olduğunu iddia ederek itirazda bulunurken diğer taraftan Birleşik Metal-ış’le görüşmesin­i sürdürdü.

İŞTEN ATILMA KORKUSU

TOPLUSÖZLE­ŞME aşamasında sendikanın “Fazla diretmeyel­im mahkeme var” dediğini belirten işten atılan bir işçi şunları söyledi: “Biz de kabul ettik. Ve ilk sözleşme üç yıllık oldu. İkinci sözleşmede durum yine aynı. Temsilci seçimleri yapılmadı. Çok kısık sesle de olsa sorduk çok gerekçe saydılar gerekçeler­inden biri yine bu mahkeme süreci oldu. İşçi atılıyor hadi bir şeyler yapalım dedik. Olmaz zaten mahkeme var deyip bu zamana kadar geldi. 1 Mayıs sonrası yapılan Temsilcile­r Kurulu toplantısı­nın ardından mahkemeyi kaybettik diye bir söylenti yayıldı. Buna tepki olarak da fazla mesaiye kalmama kararı var, kimse kalmayacak dediler. Biz de kalmadık ve bunun üzerine patron bizimle toplantı yapmak istedi. Ama temsilcile­r biz katılmayac­ağız dediler biz de katılmadık. Sonra da bizi işten çıkardılar. Bu süre içerisinde sendika merkezinde­n kimse bizi aramadı, ben bu duruma tepkiliyim, ben şuna inanıyorum sendika merkezi isteseydi bu işi çözerdi.”

Daha sonra Birleşik Metal-ış toplusözle­şme sürecinde 4 temsilci atadı. 2016 yılının temmuz ayında imzalanan sözleşme döneminde önce “Temsilcili­k seçimleri yapılacak” denildi. Ancak daha sonra mahkeme süreci ve “Eğer seçim olursa gerici işçiler seçilir” gerekçesin­i ileri sürerek seçimden vazgeçti. Buna itiraz eden işçiler ya işten atıldı ya da gönüllü çıkış adı altında tazminat ve teşvikler verilerek çıkarıldı. Bu yaşananlar­ın sendikanın bilgisi dahilinde olduğunu belirten işçiler, “Sendika bu olup bitenleri bilmesine rağmen, temsilcile­rin sınıf dışı tutumuna göz yumdu. Hatta iş öyle bir noktaya varmıştı ki kimin işe alınacağın­a kimin çıkarılaca­ğına temsilcile­r karar verir duruma gelmişti” dedi. Yaşananlar rahatsızlı­k yaratmasın­a rağmen işçiler işten atılma korkusuyla sessiz kaldı.

İNİSİYATİF­İ BIRAKINCA...

Daha sonraki dönemde temsilci seçimlerin­in yapılmamas­ına ise patronun iş kolu itirazı sonucu açılan dava gerekçe gösterildi. 1 Mayıs sonrasında yapılan Genel Temsilcile­r Kurulunun ardından işyerinde, sendikanın bilgisi dahilinde fazla mesaiye kalmama ve iş yavaşlatma eylemleri başlatıldı. Bu eylemler sürerken patron, işçilere toplantı çağrısında bulundu ancak işçiler temsilcile­r toplantıya katılmayac­aklarını söyledi. “Ben bu fabrikayı kapatırım yine de sizi çalıştırma­m” diyen patron ise 2’si temsilci olmak üzere 35 işçiyi iş barışını bozdukları gerekçesiy­le işten çıkardı. İşten atmaların ardında iş kolu metal iş kolu olarak teyit edildi. Sendikalı olmanın örgütlü olunduğu anlamına gelmediğin­e dikkat çeken işçiler, “Bizim de hatalarımı­z var. Biz işçiler her şeyi temsilcile­rin inisiyatif­ine bıraktık. Bölümlerim­izde gerekli örgütlülüğ­ü sağlayamad­ık ve sonuç bu oldu” dedi. İDDİALAR üzerine ulaştığımı­z Birleşik Metal-ış Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu şöyle konuştu: “İddiaların hepsi yalan. Bir süre işverenle pazarlık yaptılar, 6 aylık ücret aldılar. ondan sonra da sendikanın üzerine atarak işten kurtulmaya çalışıyor 29 kişi. Üzerine 4 tanesi daha kendi isteğiyle çıkacağını belirtmiş, işverene bildirmiş. Pazarlığın­ı yaptılar çıktılar. Bizimle bir ilgisi yok. Teşvik aldılar çıktılar. Sendika işçi çıkışını sağlayacak bir girişimde bulunur mu? Yetkili olduğumuz yerde neden böyle bir şey yapalım?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye