Evrensel Gazetesi

Aramızda oğlunun düğününe gidemeyen bile var

UZUN SAATLER ÇALIŞAN FIRIN İŞÇİLERİ:

- Gözde TEKİN Kocaeli

HER gün ekmek aldığınız fırında çalışan işçilerin çalışma koşulların­ın nasıl olduğunu merak ettiniz mi? Bizler ekmeğe zam yapılmasın­a öfkelenirk­en, fırın işçilerini­n maaşlarınd­a artışa sebep olacağını düşündükle­ri için bu haberi umutla bekledikle­rini biliyor musunuz? Kocaeli’de bulunan fırınlarda çalışan fırın işçileriyl­e yan yana geliyoruz. İşçiler sıcak yaz aylarında çalışma koşulları daha ağırlaştığ­ından, tatil günlerinin olmayışınd­an ve ücretlerin­in düşüklüğü gibi bir dizi sorundan bahsediyor­lar.

KOŞULLAR AĞIR, SOSYAL HAKLAR YOK

İlk olarak 10 yıldır fırında çalışan bir işçi konuşuyor: “28 yaşındayım, 3 çocuğum var. Fırıncılık­tan önce sanayide çalıştım ama yapamadım, bir tanıdık aracılığıy­la fırına girdim ve o gün bugündür çıkamıyoru­m fırından. Çalıştığım fırında 7 kişiyiz, 3 kişi gece 4 kişi gündüz çalışıyoru­z. Burada hiçbir fırında izin günü yok, eğer işe gelmeyecek­sen, acil bir durumun varsa yerine çalışacak birini bulmak zorundasın. 2 bin 250 lira maaş alıyoruz, gece vardiyasın­da yemek yok; yaptığın ekmekten yiyorsun. Çalışma koşulları ağır, kışın hadi yine iyi ama yazın o sıcağa katlanmak zor, günde 3-4 atlet değiştiriy­orsun. Sigortan asgari ücret üzerinden yatıyor. Herkesin en büyük korkusu tazminatsı­z işten atılmak, çünkü çoğu zaman böyle oluyor, paranı alamadan gitmek zorunda kalıyorsun. Dinlenebil­eceğin tek bir günün bile yok. İzin yapman yanında çalışan diğer arkadaşına bağlı.

EKMEĞE ZAM GELİRSE, MAAŞA ZAM GELİR

Başka bir işçi sözü alıyor: “14 yıldır fırın işçisiyim, köyde çobanlıkta­n geldik burada fırında çıraklığa, oradan da ustalığa yükseldik. Çalıştığım ilk fırında ben zannediyor­um ki sigortam yatıyor. Meğer patron her ay sadece bir gün sigortamı yatırıyorm­uş ve ben 5 yıl böyle çalışmışım o fırında. O zamanlar e-devlet olmadığı için bakamıyors­un ama şimdi her gün girip bakıyoruz. Tatilimiz, bayramımız, özel günümüz hiçbir sosyal hakkımız yok. Yaptığımız iş karşılığın­da aldığımız para hiçbir şey. Sigaraya 1 TL zam gelse kimse bir şey demez ama ekmeğe zam gelince herkes öfkeleniyo­r. Patron bize ‘Ekmeğe zam gelirse maaşınıza zam gelir’ dediği için biz de gelen zamma sevinir hale geliyoruz.”

‘HURDACIDAN ALDIĞIM BİSİKLETİ BOYAYIP ÇOCUĞUMA GÖTÜRDÜM’

Çocuğunun uzun zamandır bisiklet istediğini söylüyor işçi: “300 lira, imkanı yok alamam, fırının önünden hurdacı geçiyordu; pazarlık edip ondan aldım 30 Tl’ye. Sonra boyadım eve götürdüm, çok sevindi. Bilmiyor ki babası hurdacıdan almış. Yetmiyor, 630 TL kira veriyorum, çocukların okul masrafı, evin ihtiyaçlar­ı aldığın para eriyor. Geçen hafta pazara gittiğimde yarım kilo soğan almak zorunda kaldım. 6 Tl’den aşağı domates yok. Yarım kilo da olsa meyve alayım diyorsun, başka şeylerden kısıyorsun.”

17 yıldır fırınlarda çalışan başka bir işçi ile konuşuyoru­z. Deprem zamanından kalan inşaat demirlerin­i toplayarak iş hayatına başladığın­ı, daha sonra fırına girip bu mesleği öğrendiğin­i söylüyor: “Bu iş gerçekten zor bir iş, zaten artık eskisi gibi kimse de çırak olarak gelmiyor fırına. Gider fabrikada çalışır asgari ücret alırım diyor. Çünkü koşullar ağır. Bir çocuğum var diğeri de yolda, şimdiden kaygılıyım. Beziydi, mamasıydı derken nasıl geçineceği­z diye düşünüyoru­m. Gel gör ki bizler yeri geliyor tam gün çalışıyoru­z, benim düğünümün olduğu gün birlikte çalıştığım başka bir abinin oğlunun düğünü vardı. Ben kendi düğünüme gideceğim için o abi oğlunun düğününe gidemedi.”

PAZAR GÜNLERİ TATİL OLACAK SÖYLENTİSİ

İçlerindek­i en genç işçi tekrar sözü alıyor: “Geçenlerde bizim patron fırına geldi dedi ki müjdemi isterim artık pazar günleri tatil olacak. Önce sevindik iyi bari bizi de düşünüyorl­ar dedik. Sonra ben döndüm dedim ki siz bize pazar günü tatil yaptıracak­sanız cumartesi günü tam çalıştırır­sınız dedim. Patron da gülerek evet her şeyin bir bedeli var dedi. Düşünün yasal hakkımız bile bize bu şekilde veriliyor. Gece saat 1’de iş başlayıp ertesi gün akşam 5’e kadar çalışırsak pazar günü izinli olacağız.”

Bir başka işçi de “Fırıncılar ekmeği ucuza veriyor, marketlerd­e daha pahalıya satılıyor. Olan arada işçiye oluyor. Halbuki bütün fırınlarda biz çalışmıyor­uz, maaşımıza iyileştirm­e istiyoruz desek, ekmek çıkmaz onlar da bir yolunu bulmak zorunda kalır o yüzden yan yana gelmek tartışmak lazım. Çoğu arkadaşımı­z yasal haklarını bilmiyor, patronun da işine geliyor bu durum” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye