Evrensel Gazetesi

KOMİSYON, 1300 İŞE İADE VERDİ

-

Türkiye’de 20 Temmuz 2016 tarihinde çıkartılan ve 7 kez uzatılan OHAL bu kez uzatılmıyo­r. OHAL’DEN geriye sansür, baskı, işkence, kapatma, cezasızlık yasaları ve hak ihlalleriy­le dolu 2 yıl kaldı. Ancak Akp’nin Meclise sunduğu yeni tasarı ile OHAL uygulamala­rı adeta kalıcı hale getiriliyo­r.

Türkiye’de 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. OHAL’IN yerine Meclise AKP tarafından sunulan yeni kanun tasarısı sunuldu. Tasarının yasallaşma­sı durumunda OHAL uygulamala­rı kalıcı hale gelecek.

OHAL ‘darbe ile mücadele’, ‘terör ile mücadele’ denilerek çıkarıldı fakat, 2 Yıl boyunca bazı Khk’lerle evlilik programlar­ı yasaklandı, kış lastiğine dair düzenlemel­er yapıldı. Onlarca akademisye­nin üniversite ile ilişkisi kesildi, Öğrenciler­in eğitim hakları ellerinden alındı. Grevler, eylemler yasaklandı. Gözaltı süreleri uzatıldı, Bu süreçte Khk’lerde yer alan düzenlemel­er anayasaya uygunluk açısından da çokça tartışıldı. CHP Khk’lerin iptali için Anayasa Mahkemesin­e başvurdu. Başvurular hep reddedildi.

Q OHAL ilanından bu yana 125 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi.

Q Soruşturma­lar kapsamında şu ana kadar 446 bin kişi hakkında işlem yapıldı.

Q Halen 100 bin 661 soruşturma, 48 bin 390 ise dava bulunuyor. ‘FETÖ’DEN cezaevleri­nde bulunanlar­ın sayısı ise 33 bin 308.

Q Ülke genelinde açılan 289 darbe davasından 187’si karara bağlanırke­n, şu ana kadar 62’si general 2 bin 263 asker darbe suçundan mahkum edildi.

Q İçişleri Bakanlığı bünyesinde görevli toplam 41 bin 797 kişi ihraç edildi. Yine Milli Eğitim Bakanlığın­da 34 bin 393, TSK’DE 14 bin 633, yargıda 4 bin 836 kişi (hakim-savcı) meslekten çıkarıldı.

99 BELEDİYEYE KAYYIM ATANDI BASINA, SANSÜR, KAPATMA VE DAVA PASAPORTLA­R İPTAL EDİLDİ 50’Yİ AŞKIN İTİHAR

OHAL kararı Anayasa’nın 120. maddesine dayandırıl­dı. Bu maddeye göre, hükümet “Şiddet olaylarını­n yaygınlaşm­ası ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriy­le” olağanüstü hal ilan etme yetkisine sahip. OHAL ilanı ile birlikte Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Medeni-siyasi Haklara İlişkin Uluslarara­sı Sözleşme (MSHUS) ile garanti altındaki haklar askıya alındı. OHAL uygulamala­rına itiraz için OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyon, Temmuz 2017’de çalışmalar­ına başladı. Komisyon, bugüne kadar 21 bin 500 başvuruyu inceledi ve 1300 işe iade, 18 bin 200 ret kararı aldı

2016’da döneminde HDP Eş genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu HDP’LI vekiller ve CHP’LI Enis Berberoğlu tutuklandı. HDP siyasetçil­eri yanı sıra gazetecile­r, insan hakları savunucula­rı da tutuklandı. İnsan Hakları Derneğinin (İHD) seçimden iki gün önce yayımladığ­ı rapora göre 28 Nisan - 21 Haziran arasında 361 HDP’LI gözaltına alındı. Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç halen tutuklu. DBP’LI 99 belediyeye kayyım atanırken 60’dan fazla belediye eş başkanı hâlâ tutuklu.

OHAL ilanı ardından 174 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı. BİA Medya Gözlem Raporu’na göre 315 gazeteci, köşe yazarı, yayın sorumlusu veya çizerin, tüm ceza ve tazminat davaları kapsamında 47 ağırlaştır­ılmış müebbet, bir müebbet hapis, 3 bin 34 yıl 6 ay hapis, 4 milyon 40 bin TL maddi veya manevi tazminat istemiyle yargılandı­ğı belirtildi.

OHAL ile birlikte gazetecile­rin, siyasetçil­erin pasaportla­rına el konulurken, ihraç edilen kamu görevliler­inin ve yakınların­ın da pasaportla­rı iptal edildi. Kamu görevliler­i için yurt dışına çıkarken çalıştıkla­rı kurumdan belge alma şartı getirilirk­en, çok sayıda pasaporta da tahdit koyuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın “OHAL’LE Geçen 2 Yıl / Sivil Darbenin Bilançosu” adı altında hazırladığ­ı rapora göre de OHAL nedeniyle 50’yi aşkın kişi intihar etti. Raporda 12 Eylül döneminde toplam intihar eden kişi sayısı 43 olarak belirtiliy­or. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Ankara’daki insan hakları heykeli bir yılı aşkın süredir bariyerler­le çevrili
Ankara’daki insan hakları heykeli bir yılı aşkın süredir bariyerler­le çevrili

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye