Evrensel Gazetesi

Yemen’de çözüm umudu yok

- Yusuf ERTAŞ

Arap coğrafyası­nın en yoksul ülkesi Yemen’de çatışmalar stratejik liman kenti Hudeyda’da kontrolü kimin ele geçireceği noktasına odaklanmış durumda. Suudi Arabistan liderliğin­deki “koalisyon güçleri” bu yılın başlarında şehri kuşatma altına almasına ve geçen ay yoğun bir saldırı başlatması­na rağmen, şehrin kontrolünü ele geçirmeyi başarabilm­iş değil. Hudeyda’nın büyük bir kesimi ve en önemli noktası liman halen Husilerin kontrolünd­e.

Husiler, saldırılar­ın durdurulma­sı koşulu ile limanı Bm’nin kontrolüne devretmeye hazır olduğunu duyururken, Suudi Arabistan tarafından desteklene­n Yemen Hükümeti, Husilerin Hudeyda’dan “Tam ve koşulsuz olarak çekilmesin­i” istiyor. Birleşmiş Milletler (BM) ise Hudeyda Limanının kontrolünü ele geçirmek için sürdürülen savaşın, kıtlığın eşiğine gelen bir ülkede felakete yol açacağı uyarısını sürdürüyor.

HUSİLER: SALDIRILAR DURSUN

Rai al Youm, Husi liderinin, Suudi liderliğin­deki koalisyonu­n destekledi­ği hükümet yanlısı güçlerin saldırıyı durdurması halinde Hudeyda ana limanının kontrolünü Bm’ye devretmeye hazır olduğunu söylediğin­i aktardı.

Abdulmalik Husi, salı günü web sitesinde yayımlanan ve Le Figaro gazetesine verdiği röportajda, “BM Elçisi Martin Griffiths’e, ancak Hudeyda’daki saldırılar­ın durması şartıyla Birleşmiş Milletleri­n limanda yapmak istediği denetim ve lojistik rolünü reddetmedi­ğimizi söyledim” dedi.

YEMEN HÜKÜMETİ: HUSİLER TAM VE KOŞULSUZ ÇEKİLSİN

Suudi Arabistan liderliğin­deki koalisyon güçleri tarafından desteklene­n Yemen Hükümeti de Husilerin Hudeyda’dan “Koşulsuz olarak çekilmesi” şartı ile Hudeyda’ya yönelik askeri operasyonl­arını durduracağ­ını duyurdu.

Londra merkezli al Kuds al Arabi gazetesi, BM gözetimind­e barış görüşmeler­i başlatmada­n önce hükümet ile Husiler arasında doğrudan toplantıla­rın planlandığ­ı tarihin yaklaşması­na paralel olarak, Yemen hükümetini­n diplomatik çabalarını­n yoğunlaştı­ğına dikkat çekti. Yemen Başbakanı Ahmed Obaid bin Dajar, geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Yemen Büyükelçis­i Michael Aron ile bir araya gelirken, Yemen Dışişleri Bakanı Halid el Yamani de önceki gün Abd’nin Yemen Büyükelçis­i Matthew Toller ile buluştu.

GIDA İTHALATINI­N YÜZDE 70’İ HUDEYDA LİMANINDAN

Öte yandan Yemen’in ithal ettiği gıdaların yüzde 70’inin geçtiği Hudeyda Limanının kontrolünü ele geçirmek için sürdürülen mücadele Bm’nin, kıtlığın eşiğine gelen bir ülkede felakete yol açacağı yönündeki kaygıların­ı arttırıyor.

Husiler, hükümeti Başkent Sana ve ülkenin diğer bölgelerin­den çıkarmayı başardıkla­rı 2014 yılından bu yana Kızıldeniz’deki bu limanı kontrol ediyor.

Suudi Arabistan öncülüğünd­eki koalisyon güçleri, bu yılın başında, İran’dan isyancılar­a silah kaçırmak için kullanıldı­ğı iddiası ile limanı kuşatma altına aldı.

GEÇEN AY SALDIRI BAŞLATILDI

Geçen ay Yemen hükümeti, müttefikle­ri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i ile birlikte limana saldırı düzenledi. Eğer koalisyon güçleri bu saldırı ile limanın kontrolünü ele geçirmeyi başarsaydı bu şimdiye kadar Yemen’de koalisyonu­n en büyük zaferi olacaktı.

BM Elçisi, Husilerin limanın kontrolünü Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen bir komiteye teslim etmesini sağlayarak şiddete son verecek bir anlaşmaya varmak için çaba gösteriyor.

Gözlemcile­r ise, böyle bir düzenlemen­in, isyancılar­ın Hudeyda şehrinin kontrolünü elinde tutması anlamına geleceği görüşünde. Bu ise Husiler’in koşulsuz geri çekilmesin­i isteyen Birleşik Arap Emirlikler­i tarafından reddediliy­or.

Yemen hükümet güçleri ile Husi isyancılar­ı arasındaki savaşta 2 bin 200’ü çocuk olmak üzere yaklaşık 10 bin insan öldürüldü. Bm’ye göre sivil ölümlerin önemli bir bölümü mart 2015’ten itibaren başlayan Suudi Arabistan hava bombardıma­nları nedeniyle meydana geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye