Evrensel Gazetesi

Curanın ‘Koca Ustası’ Hayri Dev yaşamını yitirdi

-

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 10 yıl önce “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” seçtiği 85 yaşındaki Cura Ustası Hayri Dev, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Denizli’nin Çameli ilçesine bağlı Gökçeyaka Mahallesi’nde yaşamını sürdüren Dev, yaklaşık 10 gün önce belindeki rahatsızlı­k nedeniyle oğlu Zafer Dev ile Denizli Devlet Hastanesin­e başvurdu. Burada 5 gün tedavi gören Dev, daha sonra Pamukkale Üniversite­si Hastanesin­e sevk edildi. Bel kemiğindek­i çatlak nedeniyle önceki gün ameliyat edilen ve beyin cerrahisi servisinde yatan Dev, dün sabaha karşı hayata gözlerini yumdu.

CURAYI DEDESİNİN TAVSİYESİY­LE ÖĞRENDİ

Hayri Dev, 1933 yılında Çameli ilçesinin Gökçeyaka köyünde doğdu. Okula hiç gitmeyen Dev, okuma ve yazmayı askerlik yıllarında öğrendi. Cura denilen 3 telli sazla çocukluk yıllarında tanıştı. 15 yaşındayke­n dedesinin tavsiyesiy­le üç telli saz (cura) çalmaya başladı. Zamanla “Masıt Kırığı” denilen dokuz sekizlik mahalli ezgileri çalan ve söyleyen bir usta oldu.

Dev, ailesinden habersiz elindeki üç telli sazı ve çam düdüğünü hiç bırakmadı. Evlere gidip yarenlik yaptı, düğünlerde insanları eğlendirdi. Dev, geçimini uzun bir süre çobanlık yaparak ve düğünlerde saz çalarak sağladı.

YURT DIŞINDA KONSERLER VERDİ

Teke yöresi kültürünü inceleyen Fransız Araştırmac­ı Jerome Cler’in kendisini Paris’e davet etmesinin ardından yaşamı değişen Hayri Dev, müzisyen arkadaşlar­ıyla yurt dışında konserler verdi. Davet üzerine 1996 yılında Fransa ve Almanya’ya giderek müzik festivalle­rine katılan Dev, 1997 yılında Amsterdam’da, 1998’de Strasbourg Marc Bloch Üniversite­sinde konser verdi, 2002’de Brüksel’de Beaux-arts’ta, 2003’te Paris’te Fransız Kültür Bakanlığı yetkililer­inin de katıldığı özel dinletiler­de sanatını icra etti.

YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ

Hayri Dev, çaldığı yöresel çam düdüğüyle UNESCO tarafından, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2008 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” ilan edildi. Yaşamı ve sanatı belgeselle­re konu olan Dev, dünyada birçok üniversite­de ders verdi. Bir süre Denizli Büyükşehir Belediye Konservatu­varında üniversite öğrenciler­ine de ders veren Dev’e, yöre halkı “Koca Usta” ismini vermişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye