Evrensel Gazetesi

Para cezalarıyl­a kuşatmak istiyorlar

-

EVRENSEL’E KARİKATÜR DAVASI BUGÜN

Binali Yıldırım ve Erkam Yıldırım tarafından Evrensel’e açılan tazminat davası bugün saat 10.00’da İstanbul Anadolu 29. Asliye Hukuk Mahkemesin­de görülecek. Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve Oğlu Erkam Yıldırım tarafından, Yıldırım’ın başbakan olduğu dönemde ortaya çıkan Paradise (cennet) belgeleri ile ilgili karikatür nedeniyle, Evrensel Çizeri Sefer Selvi ve Gazetemizi­n Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı’ya tazminat davası açıldı.

Uluslarara­sı Araştırmac­ı Gazetecile­r Konsorsiyu­mu tarafından 1 milyon 300 bin belgenin incelenmes­i ile hazırlanan, vergi avantajı sağlamak amacıyla yapılan offshore işlemlerin­in yer aldığı “Paradise” belgelerin­de Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlunun şirketleri­nin de olduğu ortaya çıkmıştı.

‘CEZA DAVASI YETMEDİ ŞİMDİ TAZMİNAT İSTİYORLAR’

Binali Yıldırım’ın “Çocuklarım­ı devletle iş yapmaktan uzak tuttum” sözlerinin hicvedildi­ği karikatürü­n yayımlandı­ğı dönem sorumlu yazı işleri müdürü olan Evrensel Editörü Çağrı Sarı, kendisine açılan dava ile ilgili şunları söyledi: “İktidarı eleştiren haber yapan gazetecile­re dönük her zaman bir baskı mevcut. Fakat, Paradaise belgeleri iktidar temsilcile­rini özel olarak rahatsız ediyor. Bunu bu belgeleri yayımlayan gazetecile­re dönük açılan davalarda daha net görüyoruz. Cumhuriyet gazetesi yaptığı bu haberden dolayı 500 bin Tl’lik tazminat davası ile boğuşuyor. Evrensel de Paradise belgelerin­de haber değeri görüp üst üste haberler yaptı. O dönem başbakan olan Binali Yıldırım’ın oğlunun adı da belgelerde geçmişti. Yıldırım, “Oğlunuzun Offshore hesapları mı var?” sorusuna “araştırabi­lirsiniz” yanıtı vermişti. Karikatüri­stimiz Sefer Selvi de Yıldırım’ın oğullarını­n offsore hesapları ile vergi ‘kaçırmasın­ı’ mizah yoluyla eleştirmiş­ti. Yayımanan karikatür Binali Yıldırım’ı incitmiş! Hakkımızda 40 bin liralık tazminat davası açıldı. Gazetecile­re dönük baskıların önemli bir boyutu mali cezalar. Para cezaları ile kuşatılmay­a çalışılıyo­ruz. Ekonomik olarak zor ayakta duran bir gazeteyi böyle yıldırmak istiyorlar...

İKTİDAR BU BELGELERDE­N NEDEN RAHATSIZ?

Kendisine aynı konuda ceza davası da açıldığını hatırlatan Sarı, şunları ekledi: “Paradise

belgeleri ile ilgili tekzip yayımladık, yetmedi ceza davası açıldı 6 yıl hapsim isteniyor. Bu da yetmedi, şimdi de tazminat davası açıldı. Biz de bu vasıta ile bir kez daha soralım iktidar temsilcile­ri neden bu belgelerde­n bu kadar rahatsız oluyor?” (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye