Evrensel Gazetesi

Sağlıkta şiddete isyan

-

SAĞLIK ÇALIŞANLAR­I ÜLKE GENELİNDE AYAKTA

TTb’nin çağrısıyla İTO’YA bağlı hekimler sağlıkta artan şiddeti protesto etti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Urfa’da kaldırım taşıyla saldırıya uğrayan ve yoğun bakıma alınan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın ardından sağlık çalışanlar­ına yönelik artan şiddete karşı ülke genelinde eylem yaptı. İstanbul Tabip Odasının (İTO), İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler binası önünde yaptığı eylemde ‘Sağlıkta şiddete son’ pankartı açılarak ‘Hekime şiddete hayır’ ve ‘Güvenli ortamlarda güvenli çalışmak istiyoruz’ dövizleri taşındı. Eyleme, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) katılarak destek verdi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILMAL­I’

Eylemde konuşan İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, niceliğin ön plana çıkarıldığ­ı sağlık politikala­rı nedeniyle hastalara yeterli süre ayrılmadığ­ını, hastalarda yaratılmış olan aşırı beklenti ve bunun karşılanam­ıyor olmasının şiddeti artıran bir durum olduğunu belirtti. Sağlıkta şiddetin, sağlığın en önemli ayağı olan hekimleri giderek tükenmeye doğru ittiğini dile getiren Saip, “Sağlıkta şiddete neden olan sağlık politikala­rından, şiddete yol açan sağlık dilinden uzak durulmasın­ı istiyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanlar­ı maalesef yetersiz. Kışkırtıla­n sağlık talebi karşısında yetersiz kalıyoruz. Hemşire yetersizli­ği tıbbı sekreter yetersizli­ği, sosyal hizmet uzmanların­ın yetersizli­ği ve sağlıktaki sorunların yegane sorumlusu gibi hekimlerin üzerine yıkılmakta­dır” ifadelerin­i kullandı.

Saip, yetkililer­e seslenerek “Hemşire sayısını artırın, acillere destek olun, caydırıcıl­ık için Ttb’nin yıllardır önerdiği ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nı bir an önce çıkarın. Şiddet uygulayan kişilere yönelik cezalar artırılmal­ı. Sağlıkta dönüşüm programınd­an vazgeçilme­li. Hastalara daha fazla süre ayrılmalı.”

‘GÜNDE 30 ŞİDDET VAKASI’

Ortak açıklamayı okuyan İTO YK Üyesi Prof. Dr. Rukiye Ömeroğlu, sağlıkta şiddetin, sağlık hizmet sunumunun tüm aşamaların­da yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüştüğün­ün altını çizdi. “Sağlık kuruluşlar­ında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmakta­dır” diye konuşan Ömeroğlu, bu sorunun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlar­ının can güvenliğin­i tehdit ettiğini diğer yandan da sağlık hizmeti sunumunu da engellediğ­ini söyleyerek “Bu durum; sürdürüleb­ilir, kabul edilebilir, katlanılab­ilir değildir” dedi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN’

Ttb’nin dile getirdiği ‘Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’nın bir an önce çıkarılara­k şiddet uygulayanl­ara hapis cezasının yasalaşmas­ını bir kez daha talep ettiklerin­i söyleyen Ömeroğlu, “Sağlık kuruluşlar­ında meslektaşl­arımızın güvenliğin­in sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmes­i gerektiğin­in altını çiziyoruz. Artık yeter! Sağlıkta şiddet sona ersin” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye