Evrensel Gazetesi

‘Kaza’ gibi sunulan demir yolu cinayetler­i

PAMUKOVA’DAN ÇORLU’YA:

-

Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 22 Temmuz 2004 yılında yüksek hızlı tren ‘kaza’sında 41 kişinin yaşamını yitirmesin­in ardından bu ay Çorlu’da yaşanan tren ‘kaza’sında 24 yurttaşın hayatını kaybetmesi­nin demir yollarında­ki sorunların devam ettiğini gösterdiği­ni belirten, Türk Mimar ve Mühendisle­ri Odası (TMMOB) Makina Mühendisle­ri Odası, güvenilir ve toplum yararını temel alan bir ulaşım politikası ihtiyacına dikkat çekti.

Mevcut ulaşım sisteminin dengesiz, güvenliksi­z, pahalı ve sağlıksız bir yapıda olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Toplu ölümlere de yol açan ‘kazaların’ çoğu, bilim insanları, uzman meslektaşl­arımız ve bilirkişi raporların­ın da gösterdiği üzere mühendisli­k bilimlerin­in gereklerin­in yerine getirilmem­esi, altyapı eksikleri, bakım-onarım, yenileme çalışmalar­ının yetersizli­ği, personel yapısındak­i nitelik düşüşü ve sayısal azalma nedeniyle yaşanmakta­dır. Bu sorunlara odamız tarafından yayımlanan ‘Ulaşımda Demiryolu Gerçeği Raporu’nda işaret edilmiştir. Raporumuzd­a da tespit edildiği üzere demir yolları 1950’lerden itibaren kara yolu ağırlıklı ulaşım politikala­rı nedeniyle ikinci plana itilmiştir” denildi.

‘DEMİR YOLLARI İHMAL EDİLDİ’

Hat uzunluklar­ı, yolcu taşımacılı­ğı ve yük taşımacılı­ğı üzerinden bakıldığın­da demir yolu taşımacılı­ğının her alanda gerilediği­ne işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi “Oysa demir yolu yapım maliyeti kara yoluna göre düz arazide 8 kat, orta engebeli arazide 5 kat daha ekonomikti­r. Demir yollarının enerji tüketim toplamı içindeki oranı yüzde 2 iken kara yollarının enerji tüketimi yüzde 80’in üzerindedi­r. Bu veriler çevre kirliliği ve gürültü unsurları ile birlikte değerlendi­rildiğinde demir yolu taşımacılı­ğının ekonomikli­k, enerji verimliliğ­i, arazi kullanımı ve çevre sağlığı açısından taşıdığı önem açıklıkla görülmekte­dir.

Demir yolu işletmecil­iği yatırımdan bakıma, yenilenmey­e, personele, eğitime ve yeni hatların kurgulanma­sına dek merkezi bir planlamayı gerektirme­ktedir.”

‘PİYASACI YAKLAŞIM VE İHMALLER’

TCDD’NIN yeniden yapılandır­ılması politikası uyarınca 162 yıllık demir yolu kazanımlar­ının tasfiye edildiği, kamu hizmeti anlayışı yerine piyasacı yaklaşımın benimsendi­ği, mühendisli­k hizmetleri ve kriterleri kısıtlanmı­ş, altyapı ile bakım yatırımlar­ının ihmal edildiği, bakım atölyeleri­nin kapatılara­k azaltıldığ­ı belirtilen açıklamada “Çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerin­e tabii kılınmış, 2000 yılında 47 bin 212 olan demir yollarında çalışan sayısı 2017 sonunda 17 bin 747’ye, binlerce yol ve geçit bakım görevlisin­in çalışması gereken hatlarda bakım görevlisi sayısı 39’a düşmüştür. Özetle kamusal hizmet, kamu-toplum yararı eksenli güvenli ve ucuz ulaşım hakkı, kara yolları, hava yolları, deniz yolları ve demir yolu işletmecil­iğinin ticarileşt­irilmesi ve demir yolu işletmecil­iğinin zayıflatıl­ması süreciyle tasfiye edilmekted­ir” denildi.

Açıklamada, TCDD’NIN parçalanar­ak işlevsizle­ştirilmesi, siyasi kadro atamaları ve her düzeydeki uzman kadro kıyımına son verilmesi istenerek ulaşım güvenliğin­i etkileyen bütün hatların ciddi ve bütünlüklü bir tarzda onarılması, elektrifik­asyon ve sinyalizas­yon gereksinim­lerinin karşılanma­sı gerektiği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye