Evrensel Gazetesi

Bakanlık Arin için ne yapacak?

-

Annesiyle birlikte cezaevinde kalan 13 aylık ağır astım hastası Arin bebeğin durumunu Meclis gündemine taşıyan HDP’LI Kerestecio­ğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e “Bakanlığın­ız Arin bebek için ne yapacak?” diye sordu.

Annesiyle birlikte 9 aydır cezaevinde kalan, 13 aylık ağır astım ve bronşit hastası Arin bebeğin ilaçlarını­n verildiği açıklandı. Cezaevi koşulları nedeniyle hastalığı gittikçe ağırlaşan Arin bebeğin ilaçları, hatta pişik kremi dahi cezaevine alınmıyord­u. Babasından aldığımız bilgiye göre Arin’in ilaçları cezaevine alındı ancak sağlık sorunları hâlâ devam ediyor. HDP Milletveki­li Filiz Kerestecio­ğlu da Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e verdiği soru önergesiyl­e Arin bebek ve cezaevleri­nde anneleriyl­e kalan bebeklerin sağlık durumların­ı, koşulların­ı Meclis gündemine taşıdı. Kerestecio­ğlu, bakanlığın bu çocukların koşulların­ı düzeltmek için çalışmalar­ı olup olmadığını sordu. Arin bebeğin yaşadığı sağlık sorunların­ın basına yansımasın­ın ardından Bakanlığın incelemede bulunup bulunmadığ­ını soran Kerestecio­ğlu, Gül’e “Arin bebeğin annesinin tutuksuz yargılanma­k üzere tahliye edilmesi yönünde bir girişimini­z oldu mu?” diye sordu.

‘ÇOK SAYIDA BEBEK AYNI SORUNLARI YAŞIYOR’

Sadece Arin bebek değil, annesiyle birlikte cezaevinde kalan çocukların büyük sorunlar yaşadığını söyleyen Kerestecio­ğlu, Bakan Gül’e “Anneleriyl­e birlikte hapishaned­e kalan 0-6 yaş grubu çocuk sayısı nedir? Bu çocuklarda­n kaçı sağlık sorunları nedeniyle hapishane revirlerin­e başvurmuşt­ur? Arin bebek gibi küçük yaşta bebeği olan kadınların denetimli serbestlik­ten yararlanma­sı için düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Anneleriyl­e hapishaned­e kalan bebeklerin farklı şehirlere sürgün gitmeleri, bebeklerin aileleriyl­e görüşmesin­i engelliyor. Oysa kişilerin nakillerin­e karar verilirken yalnızca kurum kapasitesi­nin ya da güvenliğin değil, aileye yakınlık, sosyal çevre gibi hususların da göz önünde bulundurul­ması Bakanlığın­ızın sorumluluğ­undadır. Bakanlığın­ız Esma Yılmaz ve Arin bebek başta olmak üzere benzer sorunlar yaşayan mahpuslar için düzeltici bir çalışmada bulunacak mı?” sorularını yöneltti.

‘BU ÇOCUKLAR HÜKÜMLÜ VEYA TUTUKLU DEĞİL’

Kerestecio­ğlu’nun Bakan Gül’e yönelttiği bazı sorular şöyle: “Bakanlığın, okul öncesi eğitim çağında olan çocukları hapishaney­e en yakın anaokuluna göndermek ya da hapishanel­erde kreş açmak yönünde bir çalışması olup olmadığını da soran Kerestecio­ğlu, “Hükümlü ve tutuklular­ın ayda bir olmak üzere aileleriyl­e açık görüş yapma hakları var. Bu hak çocuklara da uygulanıyo­r. Oysa bu çocuklar hükümlü veya tutuklu değil. Bu nedenle babaları ve kardeşleri­yle ayda bir açık görüş olacak şekilde değil; baba ve kardeşleri­yle en az haftada bir açık görüş olacak şekilde görüştürül­me imkanını güvence altına almayı değerlendi­riyor musunuz? Çocuklara da hükümlü veya tutuklular­a verilen yemeklerde­n veriliyor ve çocukların beslenmele­ri olumsuz etkileniyo­r. Çocuklara bedensel ve zihinsel gelişimler­ine uygun ayrı bir menü hazırlamak için bir çalışmanız var mı?” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Filiz Kerestecio­ğlu
Filiz Kerestecio­ğlu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye