Evrensel Gazetesi

Tanrıkulu: İşkence sokaklara taştı

-

CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu ‘İnsan Hakları İhlal Raporu’ açıkladı, “Temel insan haklarının sistematik ihlalini aşan, saldırı boyutuna varan uygulamala­r söz konusu” dedi.

CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, hazırladığ­ı ‘İnsan Hakları İhlal Raporu’nu kamuoyuna duyurdu. “Türkiye’de gelinen noktada temel insan haklarının sistematik ihlalini aşan, saldırı boyutuna varan uygulamala­r söz konusudur.” diyen Tanrıkulu, “Haksız bir biçimde kamudan ihraç edilen yüz binlerce kişi ‘sivil ölüme’ mahkum edilirken, uğradığı haksızlığa tahammül edemeyen 50’ye yakın kişi de intihar ederek yaşamına son vermiştir. 2017 yılının ilk 8 ayında en az 1924 kişi hayatını kaybetmişt­ir. Bu ölümler içinde iş cinayetler­i 1119 kişiyle en yüksek oranı teşkil etmektedir. Öte yandan silahlı çatışmalar sivillerin de yaşam hakkını tehdit etmektedir. 2017’nin ilk sekiz ayında en az 404 kişi (118 asker, 5 polis, 269 yasa dışı örgüt üyesi, 11 korucu ve 1 sivil) yaşamını yitirmişti­r. Yasa dışı örgütlerin saldırılar­ı sonucu da 1’i çocuk olmak üzere 74 kişi hayatını kaybetmişt­ir.” ifadelerin­i kullandı.

CEZAEVLERİ­NDE BÜYÜK HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR

Son 8 aylık süreçte cezaevleri­nde 8 mahkumun hayatını kaybettiği­ni söyleyen Tanrıkulu, en az 367 mahkumun işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, 605 mahkumun bulundukla­rı cezaevleri­nden bir başka cezaevine zorla sevk edildiğini, 35 mahkumun da sağlık hakkının ihlal edildiğini belirtti.

İşkence ve kötü muamelenin gözaltı yerlerinde­n sokağa taştığını ifade eden Tanrıkulu şu bilgileri verdi: “Son 8 ayda en az 480 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kalırken gözaltında bir yurttaş yaşamını yitirmişti­r. Türkiye’nin hafızasınd­a 1990’larla kazınmış olan zorla kaybetmele­r tekrar gündeme gelmiştir. Son 8 aylık zaman aralığında 14 kişi zorla kaybedilmi­ş veya kaybedilme­k istenmişti­r. Dünyada en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülke sıralaması­nda Türkiye yine başı çekmiştir. Halihazırd­a 152 gazeteci tutuklu olduğu halde iktidar bu sayıyı 2 olarak vermektedi­r.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Sezgin Tanrıkulu
Sezgin Tanrıkulu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye