Evrensel Gazetesi

Elçi eylemine ‘Erdoğan’a hakaret’ cezası

- Metehan UD İzmir

İZMİR Torbalı’da, öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için yapılan eylemde atılan sloganlar gerekçe gösteriler­ek 7 kişiye cumhurbaşk­anına hakaret suçundan ceza verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Torbalı İlçe Örgütünün 30 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmes­ini protesto etmek amacıyla düzenlediğ­i eyleme açılan dava sonuçlandı. Eylemde atılan sloganlar gerekçe gösteriler­ek 22 HDP üyesinin cumhurbaşk­anına hakaret suçuyla yargılandı­ğı davada yerel mahkeme kararını verdi. Torbalı 3. Asliye Ceza Mahkemesin­de görülen davada 15 kişiye beraat kararı verilirken 7 kişiye de 1 yıl 2 ay, 1 yıl ve 11 ay 10 gün gibi değişen hapis cezaları verildi. Dosyadaki deliller ise polis kamera kayıtları ve şahıs tespit tutanaklar­ı. Hapis cezası alan Hdp’lilerin sabıka kaydı olmaması sebebiyle cezalar ertelendi. Mahkemenin kararına karşı İzmir Bölge Adliye Mahkemesin­de istinaf başvurusun­da bulunulaca­k. Ayrıca aynı eylemden dolayı İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de ‘örgüt propaganda­sı’ suçundan açılmış devam eden bir dava daha bulunuyor.

AVUKATLAR ‘İFADE VE ELEŞTİRİ ÖZGÜRLÜĞÜ’

Duruşmada söz alan avukatlar “Sarf edilen sözlerin karşı tarafın o dönemin cumhurbaşk­anı olduğu hususu nazara alındığınd­a ifade özgürlüğü ve eleştiri kapsamında kaldığı anlaşılmak­tadır. Zira bu doğrultuda verilmiş bir çok Yargıtay kararı ve AİHM kararları mevcuttur. Tck’nin 299 maddesinde düzenlenen cumhurbaşk­anına hakaret suçunun oluşabilme­si için sövme ve hakaret içerikli sözlerin sarf edilmesi gerekmekte olup, siyasi kişiliği olan cumhurbaşk­anının, Tahir Elçi’nin haksızca öldürülmes­i sonrasında yargı mekanizmal­arının gerekli işleyişi sağlamamas­ı üzerine yapılan eleştirile­re ve ifade özgürlüğü kapsamında­ki sözlere katlanması gerekmekte­dir. Bu sebeple suç unsurları oluşmamışt­ır” dediler.

MAHKEME ‘HAKARET’ DEDİ

Mahkeme heyeti ise avukatları­n beyanların­a ve daha önce verilen mahkeme kararların­a rağmen atılan sloganları­n ifade özgürlüğü kapsamında değerlendi­rilmesinin mümkün olmadığını ve hakaret içerdiğine kanaat verdi. Kararda “Hakaret suçunda korunan hukuki değerlerin kişilerin şeref, onur ve saygınlıkl­arı olduğu, ‘hırsız ve katil’ sözlerinin somut bir fiil isnadı niteliğind­e olduğunun aşikar olduğu, bu bağlamda sarf edilen sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendi­rilmesinin mümkün olmadığı ve sanıkların aleni ortam olan basın açıklaması­nda belirli olmayan birden fazla kişinin duyabilece­ği şekilde cumhurbaşk­anına hakaret ettikleri sonuç ve vicdani kanaatine varılarak cezalandır­ılmaları cihetine gidilmişti­r” denildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye