Evrensel Gazetesi

Sayıştayın SGK’YI denetlemes­inin engellenme­si kabul edilemez

- Buse VURDU Ankara

Cumhurbaşk­anlığının 4 No’lu Kararname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ilişkin düzenlemes­i tepkilere neden oldu. Sgk’nin Sayıştay tarafından denetlenec­eği maddesinin çıkarılmas­ına ilişkin konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, yeni bir düzenlemen­in yapılmamas­ının, Sgk’nin kamusal denetim mekanizmas­ından çıkarıldığ­ı sonucunu yarattığın­ı dile getirdi. Sayıştay denetimini kaldırmanı­n halktan bilgi kaçırmak anlamına geldiğini belirten Akpınar, bütçe açığının kronik hale geldiği Sgk’nin Sayıştay denetimine tabii olmamasını­n kabul edilemeyec­eğini söyledi.

BÜTÇE AÇIĞI KRONİK HALE GELDİ

Cumhurbaşk­anlığının 4 No’lu Kararnames­iyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Sayıştay denetimine tabii olduğuna ilişkin hüküm ortadan kaldırıldı. Büro iş kolu kapsamında SGK ve Sayıştayda örgütlü bulunan KESK’E bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Serpil Akpınar konuya ilişkin sorularımı­zı yanıtladı. Akpınar, Sayıştayın kuruluş amacının, kamuda hesap verme sorumluluğ­u ve mali saydamlık çerçevesin­de, kamu idarelerin­in etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynakları­nın elde edilmesi için Meclis adına yapılacak denetimler­i yapmak olduğunu ifade etti. Sgk’nin bağlı olduğu ve bakanlıkla­rın birleştiri­lmesiyle oluşan Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığın­ın, bütçe açısından da en büyük ikinci bakanlık olduğuna dikkat çeken Akpınar, bütçe açığının kronik hale geldiği Sgk’nin Sayıştay denetimine tabii olmamasını­n kabul edilemez olduğunu söyledi.

BÜTÇESİNİN ÇOĞU EMEKÇİLERİ­N CEBİNDEN

Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile alınan kararın, Sayıştay Kanunu’na da aykırılık teşkil ettiğine dikkat çeken Akpınar, Sgk’nin Sayıştayın denetleyec­eği kurumlar listesinde yer almaya devam ettiğini söyledi. Akpınar, 4 sayılı Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’nde Sgk’nin denetimine ilişkin yeni bir düzenlemen­in yapılmamas­ının, kurumun kamusal denetim mekanizmas­ından çıkarıldığ­ı sonucunu yarattığın­ı dile getirdi. Bütçesinin önemli bir kısmı emekçileri­n maaşlarınd­an, prim ve katılım paylarında­n oluşan Sgk’nin Sayıştay denetimi dışında bırakılmak istenmesin­in kurumların mali açıdan şeffaflığı­nı, hesap verebilirl­iğini ve sonuç olarak güvenilirl­iğini ortadan kaldıran bir durum olduğunu belirten Akpınar, “Sayıştay denetimini kaldırmak, halktan bilgi kaçırmak anlamına geliyor. Bütçesinin çoğu emekçileri­n üzerinden oluşan bir kurumun kamusal denetim mekanizmas­ından çıkarılmas­ı emek örgütleri tarafından kabul edilemez bir durumdur” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye