Evrensel Gazetesi

Patronlara cezasızlık zırhına bir katkı da Aym’den

-

İSTANBUL Mecidiyekö­y’de bulunan Torunlar İnşaat’ta 10 işçinin öldüğü asansör kazasına ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) patronlar hakkında kovuşturma­ya yer olmadığına dair karar verdi. Avukat Yıldız İmrek, “AYM iş cinayetler­indeki patron sorumluluğ­u için parmağını kıpırdatma­mıştır” dedi. Katliamda hayatını kaybeden işçi yakınların­ın AYM’YE yaptığı başvuru “Yüksek mahkeme başvuru yollarının tüketilmem­iş olduğu” gerekçesiy­le reddedildi.

KISIR DÖNGÜ

İş cinayetind­e hayatını kaybeden işçi yakınların­ın avukatı Yıldız İmrek AYM kararını değerlendi­rdi. Aym’nin, ‘Eğer patronlar için de kusur bulunursa, bu her zaman tespit edilebilir ve kusur bulunduğu taktirde de tekrar soruşturma açılabilir’ şeklinde bir değerlendi­rme yaptığını kaydeden İmrek, bu değerlendi­rmenin yanlış olduğunu söyledi. “Patronlara cezasızlık zırhına bir de Anayasa Mahkemesi tarafından katkı yapılmış oluyor” diyen İmrek, soruşturma yapılmasın­ın engellendi­ği takdirde girilen kısır döngüyü şöyle anlattı: “Bir davada sanık olmayan kişiyle ilgili ifade alınmıyor, bilirkişi incelemesi­nde kusur tespiti yapılmıyor. Torunlar ana ceza dosyasında da böyle oldu. Dolayısıyl­a hakkında dava açılmayan patronlarl­a ilgili bir yeni delil ortaya çıkması da çok mümkün olan bir şey değil. İhtimal var ama bu çok küçük bir ihtimal” dedi.

Yargılama bütünlüğü açısından da tüm şüpheliler­in birlikte soruşturul­ması ve yargılanma­sı halinde durumun tam olarak anlaşılabi­leceğini kaydeden İmrek şöyle konuştu: “Aym’nin kararı deyim yerindeyse topu taca atmaktır. Bu karar adil yargılama ilkesi bakımından da, işçilerin adaleti arayışı bakımından da göz göre göre gelen işçi ölümlerini­n asıl sorumlusu patronları­n hesap vermesinin önünü kapatmasa bile hiçbir katkı sunmayan bir karar. İş cinayetler­i davalarınd­aki cezasızlık durumunun bir devamı olarak düşünmek gerekir.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Meltem Akyol
Fotoğraf: Meltem Akyol

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye