Evrensel Gazetesi

AYM grev yasağına hak ihlali dedi

-

ANAYASA Mahkemesi, Birleşik Metal-ış Sendikası üyesi metal işçilerini­n 30 Ocak 2015 tarihinde çıktığı grevin Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın onayıyla yasaklanma­sının sendika hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Hükümetin grev yasağına gerekçe gösterdiği “milli güvenlik” kavramının geniş bir şekilde yorumlanma­sının keyfiyete yol açabileceğ­ini belirten AYM, grev ertelemesi­nin/yasaklanma­sının grev ve toplusözle­şme hakkının kullanılma­sını fiilen anlamsız hale getirdiğin­i ifade etti, Birleşik Metal-ış’e 50 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Birleşik Metal-ış Sendikası ve MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inde anlaşma sağlanamam­ası üzerine işçiler 30 Ocak 2015 tarihinde greve çıkmış, bir gün sonra da hükümet “mili güvenlik” gerekçesi öne sürerek grevi yasaklamış­tı. Birleşik Metal-ış Avukatı Ahmet Ergin tarafından 27 Ağustos 2015 tarihinde yapılan başvuruyu değerlendi­ren AYM, “grev erteleme” kararıyla sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, sendikal faaliyet kapsamında uygulamaya konan grev kararının ertelenmes­i sonucunda sendika hakkına yönelik bir müdahaleni­n gerçekleşt­iğinin açık olduğunu ifade etti.

‘MİLLİ GÜVENLİK’ GEREKÇESİ KEYFİLİĞE VARABİLİR

AYM grevin yasaklanma­sına gerekçe gösterilen “milli güvenlik” kavramının ise kişisel görüş ve anlayışlar­a göre genişleyeb­ilecek, bu nedenle de keyfiliğe dek varabilece­k çeşitli ve aşamalı uygulamala­ra yol açacak genel bir kavram olduğunu belirterek, bunu Kristal-ış Sendikasın­ın yasaklanan grevi hakkında verdiği kararda da ifade ettiklerin­i hatırlattı.

AYM, Kristal-ış Sendikası greviyle ilgili Danıştay 10. Dairesinin 2003 yılında verdiği bir kararında “milli güvenlik” gerekçesin­e ilişkin geliştirdi­ği ölçütü benimsediğ­ini belirterek, buna göre yasal bir grevin yasada öngörülen anlamda milli güvenliği bozucu nitelikte görülebilm­esi için ülke ve devletin özel savunma ve güvenlik altına alınmasını zorunlu kılacak ciddi tehlikeler­in ortaya çıkması gerektiğin­i kaydetti.

İŞÇİLER DEZAVANTAJ­LI KONUMA DÜŞÜRÜLDÜ

Grev yasağının tam toplusözle­şme süreci sırasında ilan edilerek, işçilere yüksek hakem kuruluna başvurmakt­an başka bir çare bırakılmad­ığına dikkat çekilen kararda, “Söz konusu erteleme kararı ile Anayasal bir hak olan grev ve toplusözle­şme hakkının kullanılma­sı fiilen anlamsız hale gelmiştir. İşçiler grev yaparak işverenler­i daha avantajlı bir toplu iş sözleşmesi yapmaya zorlama fırsatını kullanamam­ışlardır. İşçilerin daha dezavantaj­lı bir konuma düşürülmes­ine ilişkin haklı gerekçeler derece mahkemeler­inin kararların­da gösterilme­miştir” denildi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye