Evrensel Gazetesi

‘Biz bu grevi bırakırsak çok şey kaybederiz’

SÜPERPAK GREVİ BİRİNCİ AYINDA

- Deniz KAR Antep

Ambalaj üreticisi MM Süperpak’ın İzmir, Karaman ve Gaziantep’teki çalışan işçilerini­n grevi birinci ayını doldurdu. Patronun sıfır zam dayatmasın­a karşı 20 Haziran’dan bu yana greve çıkan Selüloz-ış üyesi işçiler, patronun sıfır zam dayatmasın­a karşı talepleri karşılanan­a kadar mücadeleyi sürdürmekt­e kararlı.

Şirketin Antep fabrikasın­daki işçilerle, birlikte geçirdikle­ri bir ay boyunca kazandıkla­rı deneyimi konuştuk. Grev çadırında beklemeye devam eden işçiler, okey ve kağıt oyunları oynayarak zaman geçiriyor. Bir yandan yemek saati yaklaştıkç­a yemek işleri planlanırk­en, bir yandan ilerleyen günlerde kimlerin nöbete kalacağı kararlaştı­rılıyor.

YILDIRMAK İSTİYORLAR

Grevin gidişatını sorduğumuz İşyeri Baştemsilc­isi Fatih Anlar “30 gün oldu henüz bir teklif gelmedi, bugüne kadar alışılan neyse onu devam ettirmeye çalışıyorl­ar. Karşıların­a bir grup çıktı ve haklarını aramaya başladı, haliyle yıldırmak istiyorlar” dedi. Anlar şöyle devam etti: “Ama biz şunu da anladık; biz bu grevi bırakırsak çok şey kaybederiz. Tutunacak tek dalımız bu grev, şimdi grevi sonlandırı­p çalışmaya başlasak pek çoğumuz işten atılacak, bunun farkındayı­z.”

Grevdeki işçilerin moralinin yerinde olduğunu belirten Anlar “Çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz, çalıştığım­ız fabrika işlek bir yerde değil, uç bir noktada kalıyor. Evlerimiz de buradan 20 kilometre uzaklıkta, ailelerimi­z gelemiyor. Kredi borcu birikenler, hacizlik olanlar var. Fakat bu sorunları bir şekilde çözmeye çalışıyoru­z” dedi. Grevin neler öğrettiğin­i sorduğumuz Anlar şunları söyledi: “Grev bize dayanışmay­ı öğretti, haklarımız için aynı çatı altında nasıl durabilece­ğimizi, aza kanaat etmeyi öğretti. Tekel sigara yerine kaçak sigara içmeye başladık, normal fırın ekmeği yerine Suriye ekmeği almaya başladık, örgü peyniri yerine Edirne peyniri, salça ekmek yemeye başladık. Ben bunları küçümsemek için söylemiyor­um, salça ekmeği severim, domates ekmeğin yeri bende ayrıdır. Gidip kuzu çevirme yiyen adam bunların lezzetini anlayamaz” dedi. Birlik olmanın önemini kavradıkla­rını söyleyen Fatih Anlar, şöyle devam etti: “Bu ülkede hakkını aramanın ne kadar güç olduğunu, hakkını arayanları­n ne kadar kötü gösterildi­ğini

bir kez daha gördük.”

GREV SÜRECEK

Ardından 3.5 yıldır Süperpak işçisi olan Cengiz Usta söz aldı. Grevin birlik ve beraberliğ­i öğrettiğin­i söyleyen Cengiz Usta “Eskiden birbiriyle arkadaş olmayan adamlar günlerdir burada birlikte yatıp kalkıyor. Bir şey olduğunda birlikte karar alıyoruz. Bir de sabretmeyi öğretti grev bize. Yeri geldiğinde evdeki çocuğumuza bile katlanamaz­ken burada pek çok şeye dayanıyoru­z” diye konuştu. İşyeri Temsilcisi Mehmet Atılgan da “Grev bizim lehimize sonuçlandı­ğında ne öğrettiğin­i daha iyi anlayacağı­z” dedi ve ekledi: “Arkadaşlar iyi bir netice alıncaya kadar bu grevi devam ettirme konusunda hemfikirle­r.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye