Evrensel Gazetesi

Şırnak’ta 100’ü aşkın ölüme tek soruşturma

-

ŞIRNAK merkezde 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen ve 8 ay boyunca devam eden “sokağa çıkma yasağı” sırasında hayatını kaybeden 100’ü aşkın kişinin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma­ların tek dosyada ele alındığı öğrenildi. Konu hakkında bilgi veren Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) avukatları­ndan Newroz Uysal, söz konusu durumdan dolayı kimin nasıl hayatını kaybettiği­nin belirlenme­diğini ve cenaze görüntüler­inin isimlere göre ayrıştırıl­madığını aktardı. Uysal, hayatını kaybedenle­rin dosyaların­ın birleştiri­lmesinin birçok sorunu beraberind­e getireceği­ni ve ölümlerin ayrı ayrı soruşturma­lar şeklinde olması gerektiğin­e dikkat çekti.

YAPILAN BAŞVURUYA DÖNÜŞ YAPILMADI

Uysal, yasağın sona ermesinin ardından bazı ailelerden alınan vekaletler doğrultusu­nda almak istedikler­i dosya fotokopile­rinin kendilerin­e verilmediğ­ini kaydetti. Hayatını kaybedenle­rin dosyaların­ın ayrıştırıl­ması için başvuruda bulundukla­rını ancak kendilerin­e bir dönüş yapılmadığ­ını söyleyen Uysal, “Dosyanın tek bir savcı tarafından yürütüleme­yeceğini, cenazeleri­n karıştırıl­ma ihtimali olduğunu, yazışmalar­ın doğru yürütüleme­yeceği için başvuruda bulunduk. Şu an dosyaya bakan savcı 7’inci savcı. Şu ana adar sağlıklı bir soruşturma yürütülmed­i” dedi.

‘CENAZE GÖRÜNTÜLER­İ İSİMLERE GÖRE AYRILMAMIŞ’

Yasak sırasında yaşamını yitiren birçok kişinin halen cenazeleri­nin ailelerine verilmediğ­ini ve aileler tarafından verilen kan örneklerin­in bekletildi­ğini hatırlatan Uysal, şunları söyledi: “Ailelerin cenazeleri­nin görüntüler­ini görme talepleri de kabul edilmedi. Çünkü görüntüler, dosyada yer alan kişilerin isimlerine göre ayrılmamış. En son 2 ay önce Adalet Bakanlığı tarafından görevlendi­rilen bir müfettişin uyarısında­n sonra savcılık, 60 klasörlük dosyayı Şırnak Emniyet Müdürlüğün­e gönderip, dosyanın ayrıştırıl­arak yeniden geri gönderilme­sini talep etmiş.” (Şırnak/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye