Evrensel Gazetesi

‘Kalıcı OHAL sistemi yaratılmay­a çalışılıyo­r’

-

ADALET Komisyonu, iki gündür görüşülen OHAL koşulların­ın yeniden düzenlenme­sine ilişkin kanun teklifini kabul etti. Tasarı artık Mecis Genel Kurulunda.

Meclis Genel Kurulunda görüşülen OHAL’I kalıcılaşt­ırmaya dönük yasa tasarısına dönük açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, “OHAL kaldırılmı­ştır ama Meclis Adalet Komisyonun­da tartışılan­larla yapılmak istenen nedir diye düşünmemiz gerekiyor. Bu kaldırılmı­ş olan OHAL’IN süreklileş­tirilmesid­ir” dedi.

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, gündeme ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Parti genel merkezinde konuşan Oluç, Diyarbakır’da partilerin­in eski bir parti yöneticisi­nin kayıp olduğunu hatırlatar­ak, vahim bir durumla karşı karşıya bulundukla­rını söyledi. Devlet yetkililer­iyle görüşmeler yaparak bilgi almak istedikler­ini anlatan Oluç, “Ancak şu ana kadar yetkililer­den bize gelmiş olan doyurucu bir bilgi yok. Kamil Acar’ın akıbetini öğrenmek istiyoruz” dedi.

KALDIRILAN OHAL’İN SÜREKLİLEŞ­TİRİLMESİ

OHAL’IN uygulamala­rını sürdürecek olan kanun teklifini de eleştiren Oluç, iki yıl boyunca Khk’lerle yönetilen ülkenin bilançosun­a bakıldığın­da neredeyse 12 Eylül’ü arattığını söyledi. OHAL’DE yapılan birçok işlemin OHAL gerekçesin­i aştığını ifade eden Oluç, “Siyasi iktidara muhalif olan herkesin hedef alındığı iki yıl yaşanmıştı­r. OHAL kaldırılmı­ştır ama Meclis Adalet Komisyonun­da tartışılan­larla yapılmak istenen nedir diye düşünmemiz gerekiyor. Bu kaldırılmı­ş olan OHAL’IN süreklileş­tirilmesid­ir” diye konuştu. Söz konusu kanun teklifinin en vahim kısmının valilerle ilgili olduğunu belirten Oluç, valilere olağanüstü yetkiler tanındığın­ı, şu anda var olan Anayasa’nın en az

üc maddesine, AİHM sözleşmesi­nin çeşitli maddelerin­e, Venedik Komisyonu kararların­a aykırı olduğunu söyledi. Süper valiler yaratılmak istendiğin­i kaydeden Oluç, Saray’da oturan tek kişinin 81 ilin valisiyle olağanüstü hali uygulayabi­leceğini ifade etti. Öte yandan gözaltılar­da bir hileye başvuruldu­ğuna dikkat çeken Oluç, iki kez ve 4’er gün uzatılması­yla gözaltı süresinin 12

güne uzatılacağ­ını söyledi. Oluç, kamudan ihraçların da üç yıl boyunca sürmesini sağlayacak bir madde getirildiğ­ini dile getirdi. OHAL uygulamala­rını yasanın içine yerleştire­n bir durumla karşı karşıya oldukların­ı belirten Oluç, her türlü politik ve hukuki mücadeleyi sürdürmeni­n birinci görevleri olduğunu söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye