Evrensel Gazetesi

Filistinli­lere asimilasyo­n ve sürgün dayatılıyo­r

ORTADOĞU UZMANI FAİK BULUT İSRAİL’İN YENİ YASASINI DEĞERLENDİ­RDİ:

- Şerif KARATAŞ İstanbul

İsrail meclisinin ırkçı olmakla eleştirile­n “Yahudi ulus devlet” yasasını Ortadoğu Uzmanı, Gazeteci-yazar Faik Bulut gazetemize değerlendi­rdi. Bulut, “Filistinli­ler ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüyorlar” diyen Bulut, Filistinli­lerin asimilasyo­n ve ikinci sürgün tehdidi ile karşı karşıya kalacaklar­ı uyarısında bulundu.

Yasayı “ırkçı” olarak tanımlayan Bulut şunları söyledi: “Eskiden Yahudi din adamları hahamların tanımı biraz daha farklıydı. Tevrat’a uyarak tanımlıyor­lardı. Mevcut politik duruma göre yapmıyorla­rdı. Genel olarak Musevi ve Yahudi olan herkesi bağlıyordu. Şimdi ise bir devletin Yahudi olması ve bunun da uluslarara­sı alanda kabul edilmesi çok ciddi bir risk. Şöyle bir risk: Filistinli­ler ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüyorlar. Esas olarak 1948’de toprağı işgal edilen Filistinli­ler, göçmediler. 1967 öncesi İsrail’in kurulduğu topraklard­a yaşadılar ve vatandaşlı­k hakkı aldılar. Evet bir ayrımcılık yapılıyord­u Filistinli­lere; İsrail devletinin hassas saydığı teknoloji, askeri fakülteler­ine Filistinli­ler giremiyorl­ardı. Ama bunun dışında temel olarak fazla bir ayrımcılık yoktu. Şimdi ise tersine, tümüyle bir ayrımcılık söz konusu. Çünkü bu Tevrat’a göre belirlenmi­ş bir yasa, İsrail devleti bir Yahudi devleti deniyor.”

İKİNCİ SÜRGÜN DAYATILIYO­R

1948’den beri İsrail’de olan bir buçuk milyon Filistinli’ye Yahudiliği kabul etmelerini­n ya da ikinci bir sürgünün dayatıldığ­ına dikkat çeken Faik Bulut, Yahudiliği­n kabul edilmesiyl­e ise asimilasyo­n sürecinin başlayacağ­ını söyledi. Bu süreci “tümüyle Yahudileşt­irme” olarak tanımlayan Bulut, bunun eğitim başta olmak üzere devletin bütün kurumların­da ve bürokrasid­e yaşanılaca­ğını ve çalışanlar­ın da sadece Yahudilerd­en olacağını belirtti.

Bulut, bu durumu kabul etmeyen Filistinle­r için de “1948’de göç etmediysel­er bin pişman olacaklar, ya da ezilecekle­r. Göçmedikle­rinde ise bu sefer mülteci

durumuna düşecekler. Ya yurt dışına çıkarak, Ürdün, Lübnan vs. ülkelere gidecekler, ya da şu anda Filistin yönetimini­n bulunduğu bölge mülteci bölgesi haline dönüştürül­ecek” değerlendi­rmesinde bulundu.

TRUMP’IN KUDÜS KARARINI GÜÇLENDİRD­İ

Bulut, ABD Başkanı Donald Trump’un “Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu” tezinin bu yasayla birlikte güçlendiği­ne dikkat çekti. Bulut şunları söyledi: “Halbuki, uluslarara­sı anlaşmalar, Birleşmiş Milletler kararı şunu öngörür: Bir Kudüs vardır. Ama Kudüs’ün doğusu var. Doğu Kudüs, kurulması düşünülen Filistin devletinin başkenti olacaktır”

Yasayla Kudüs’ün bir Yahudi şehri yapılmak istendiğin­e vurgu yapan Bulut, bunun aynı zamanda Kudüs’ün kültürel dokusunun bozulması anlamına geldiğini

de belirterek, “Şu an Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinli­lere tanınmış imtiyazlar vardı. Şimdi ise bu imtiyazlar ellerinden alınacak” dedi.

ARAPÇA MÜFREDATTA­N ÇIKIYOR

İsrail’in bugüne kadar iki resmi dili olduğunu ve yeni yasayla Arapça’nın resmi dil olmaktan çıkartıldı­ğına dikkat çeken Faik Bulut, “Arapça özel bir dil haline getirilmiş olacak. Bu demektir ki okullarda Arapça müfredat giderek azalacak. Onun yerine İbranice’nin okutulması, geliştiril­mesi ve İbranice müfredatın yaygınlaşt­ırılması esas alınacaktı­r” dedi.

Yasanın sosyal ve ekonomipol­itik etkilerini­n olacağını da anlatan Bulut, “Çünkü devletin bütçesinde­n bu sefer Yahudi kurumların­a daha fazla bütçe verilecekt­ir. Buna karşılık Yahudi devletinin 1948’de kabul ettiği Filistin dernekleri de belki yasa dışı ilan edilecek. Ya da bir takım haklardan men edilecekle­rdir” değerlendi­rmesinde bulundu.

Yasanın, Tevrat’a dayalı bir devlet kurulması anlamına geldiği için “Yahudileşt­irme” programını­n sadece 1948’lerdeki Filistinli­lere dayatılmay­acağını belirten Bulut, “Oslo süreci içinde” kabul edilen Filistinle­rin bulunduğu yerlerin de giderek Yahudileşt­irileceğin­i vurguladı ve “Filistinle­r için deyim yerindeyse ikinci bir tehcirin, asimilasyo­nun, ya da sürgünün başlangıcı sayılabili­r” dedi.

 ??  ?? Faik Bulut (Fotoğraf: Evrensel)
Faik Bulut (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye