Evrensel Gazetesi

İngiltere’de çocuklar casus olarak kullanılıy­or

-

İNGİLİZ istihbarat kurumları ve polisinin, “terör örgütleri, çeteler ve uyuşturucu satıcıları”na yapılan gizli operasyonl­arda çocukları casus olarak kullandığı ortaya çıktı.

Guardian’ın haberine göre, uygulama, İçişleri Bakanlığın­ın ‘Gizli İnsani İstihbarat Kaynağı’ olarak adlandırdı­ğı uygulamada çocukları casus olarak kullanma süresinin “1 aydan 4 aya yükseltilm­esi” talebiyle gün yüzüne çıktı. Lordlar Kamarasınd­aki ilgili komisyon ise çocuklarda­n bazılarını­n 16 yaşının altında oldukların­ı duyurarak kaygıların­ı paylaştı.

‘DAHA FAZLA’ TALEBİ

İngiliz polisinin kaç gizli operasyond­a kaç çocuğu kullandığı­na ilişkin bilgi verilmezke­n, İçişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada ise bu sayının ‘çok az’ olduğu savunuldu.

Güvenlik ve Ekonomik Suçlardan Sorumlu Devlet Bakanı Ben Wallace da, “Örneğin çocuk casuslar kullanarak içlerine sızılmadan çeteler hakkında kanıt toplamak zor olabilir. Çocuk casus, soruşturma­cıların çetenin iç yüzünü daha iyi anlamaları­nı sağlayabil­ir. Örneğin çetelerdek­i gençlerin birbirleri­yle nasıl iletişim kurdukları konusunda” sözleriyle uygulamayı savundu.

MUHALEFETT­EN TEPKİ

Yeşiller Partisinde­n Jenny Jones ise çocukların hükümet kurumların­ca casus olarak kullanılab­ildiğini öğrendiğin­de ‘şoke olduğunu’ söyledi. Jones, uygulamaya karşı bir önerge hazırlığı içinde oldukların­ı söyledi.

İnsan hakları örgütü Rights Watch da açıklama yaparak, “Çocukları polisliğin en karanlık köşelerind­e piyon yapmak, onları kasıtlı olarak terör suç veya cinsel istismar çeteleri ile karşı karşıya bırakmak hükümetin insan hakları konusundak­i yükümlülük­leri ile doğrudan çelişiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye