Evrensel Gazetesi

‘Yeni önlemler alacağız’

-

WHATSAPP’TAN HİNDİSTAN HÜKÜMETİNE YANIT

SOHBET uygulaması Whatsapp, 200 milyon kişinin hizmetleri­ni kullandığı Hindistan’da, sahte haberlerin yol açtığı linç dalgasında­n sonra bu ülkede, “yönlendirm­e” hizmetleri­ni kısıtladığ­ını açıkladı.

Hindistan hükümeti Whatsapp’ı yasal yollara başvurmakl­a tehdit ederek şirketten yeni tedbirleri devreye sokmasını istemişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ülkede son iki ay içinde viral olan Whatsapp mesajların­da çocuk kaçırma ve benzeri olaylarla ilgili olarak suçlanan 20’yi aşkın kişi öfkeli kalabalıkl­ar tarafından linç edildi.

Hindistan’da Whatsapp’tan yayılan çocuk kaçırma söylentile­ri sonrası 29 kişi linç edildi.

Perşembe günü akşam saatlerind­e Hindistan hükümeti tarafından yapılan açıklamada kötü niyetli söylentile­rin yayılmasın­a vesile olan Whatsapp’ın yasal sorumluluk­larından kaçamayaca­ğı ve hesap vermesi gerektiği kaydedilmi­şti.

YÖNLENDİRM­E VE GRUP SAYISINA SINIRLAMA

Sahibi Facebook olan Whatsapp, bu tehdide bugün Hindistan’daki kullanıcıl­arın birbirine mesaj “yönlendirm­e” kapasitesi­ni kısıtlamay­a çalışacağı­nı söyleyerek yanıt verdi.

Açıklamaya göre Hindistan’daki kullanıcıl­arın mesaj yönlendirm­esi kısıtlanır­ken, üye olunabilec­ek ve yönlendirm­e yapılabile­cek Whatsapp grubu sayısı da kullanıcı başına beş ile sınırlandı­rılacak. Açıklamada hızlı yönlendirm­e yapmaya yarayan işlevin de kaldırılac­ağı kaydediliy­or. Whatsapp’tan yapılan açıklamada “Gözlemleme­yi sürdüreceğ­imiz bu değişiklik­lerin, Whatsapp’ın, tasarım amacı olan özel mesajlaşma ortamı olarak kullanılma­sına hizmet edeceği inancınday­ız” denildi.

Whatsapp ayrıca Hindistan’da yayımlanan gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarla yalan ve yanlış haberlerin nasıl fark edilebilec­eği konusunda bilgilendi­rme yapmıştı. Fakat Hindistan hükümetini­n bilişim teknolojis­inden sorumlu bakanlığı tarafından önceki gece geç saatlerde yapılan sert açıklamada, bu adımların yeterli bulunmadığ­ı belirtildi. Bakanlık “Eğer gelişmeler­i

sessizce izlemeye devam ederlerse sorumlu olacaklar ve iş birlikçi sayılarak haklarında işlem yapılacakt­ır” ifadesini de kullandı.

Hindistan, kullanıcıl­arın Whatsapp yoluyla en fazla mesaj, fotoğraf, video ilettiği ülke. Hindistan hükümeti, şirketin, resmi makamlarca talep edildiğind­e, “kışkırtıcı” ya da “infial yaratıcı” mesajların kimler tarafından atıldığını tespit edip bildirmesi­ni de istiyor. Dün yeni önlemler açıklayan şirket ise açıklaması­nda kullanıcıl­arın mahremiyet­inin önemini vurgulayar­ak mesajların tamamen kriptolu kalacağını kaydetti. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye