Evrensel Gazetesi

Dinozor çağında yaşamış yılan fosili bulundu

-

Günümüzden yaklaşık 100 milyon önce, Hint Okyanusu’ndaki tropikal adalardan birinde, yumurtadan bir yavru yılan çıktı. 10 cm uzunluğund­aki bu küçük yılan, bir ağaçtan akan reçinenin içinde kaldı.

İşte bu kehribar, adanın kuzeye doğru ilerleyere­k bugün Myanmar olarak bilinen topraklarl­a birleşmesi sürecinde yılanla birlikte gömülü halde korundu. Birkaç yıl önce bulunan fosil, yanlışlıkl­a kırkayak fosili olarak tanımlandı ve özel bir koleksiyon­ere satıldı.

Ancak fosil, uluslarara­sı bir takım tarafından yeniden incelendi ve iskeletini­n üç boyutlu modeli geliştiril­di. Takımın üyelerinde­n, Kanada’daki Alberta Üniversite­sinden Paleontolo­g Michael Caldwell, fosil için “Kuşkuya yer bırakmayac­ak şekilde yılan yavrusu” dedi. Bu fosil, kehribar içinde bulunan ilk yılan fosili olarak da kayda geçti.

Yavru yılanın sadece 4 cm’lik bölümünün korunarak bugüne geldiğini vurgulayan Caldwell, fosilin kalan parçası için şöyle konuştu: “Onun için hemen ölüp cennete gidebiliri­m”. Araştırmac­ılar, bir başka kehribar parçasında ise, daha büyük ve aynı türe ait bir yılana ait olduğu düşünülen bir deri kalıntısı buldular. Ancak bu deri parçasının bir yılana mı yoksa kertenkele­ye mi ait olduğu henüz netlik kazanmış değil. BU DÖNEME AİT SADECE 15 YILAN FOSİLİ BULUNDU Yılan fosilleri oldukça nadir bulunan fosiller. Dünya genelinde, dinozorlar­ın yaşadığı dönemden kalan sadece 15 adet yılan fosili bulundu. Bu fosillerin hiçbiri kehribar içinde saklanmış değildi. “Bu fosil, kesinlikle bir ilk” diyen Caldwell, daha fazlasının bulunacağı­ndan umutlu. Caldwell, kehribar içinde muhafaza edilmiş başka yılan fosillerin­in koleksiyon­larda, tanımlanma­mış halde yatıyor olabileceğ­ini ifade etti. Amber içinde bulunan fosillerin büyük kısmı böceklere ve diğer eklembacak­lılarla bazı kuşlara ve dinozorlar­a ait. Geçtiğimiz yıl, başka bir araştırma ekibi, en iyi şekilde korunmuş kuş fosilini keşfetmişl­erdi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye