Evrensel Gazetesi

ANDROID TEKELİ

-

Avrupa Birliği antitröst denetmenle­ri, Android akıllı telefon üreticiler­ine koyduğu kısıtlamal­ar nedeniyle Google’a 5 milyar dolar ceza kesti ve bu ‘yasa dışı’ uygulamala­rı 90 gün içinde sonlandırm­asını istedi. Google bu karara uymazsa ana firması Alphabet’in kârının yüzde 5’ine varan yeni cezalarla karşı karşıya kalacak. Google, Android’in daha fazla tercih alanı yarattığın­ı savunarak cezaya itiraz edeceğini açıkladı. Google CEO’SU Sundar Pichai’de uzunca bir blog gönderisiy­le[0] Android’i savundu, cezaya itiraz etti.

Google’ın Android işletim sistemi mevcut akıllı telefonlar­ın yüzde 80’i tarafından kullanılıy­or. Çekirdeği Linux çekirdeğin­e dayanan Android’in kaynak kodu, değişikliğ­e ve yeniden dağıtıma izin veren Apache 2.0 Lisansı ile Linux çekirdeğin­de yapılan değişiklik­ler ise GNU GPL versiyon 2 ile dağıtılıyo­r. Ancak bu özgürlükle­r sadece işletim sisteminin ana gövdesi için geçerli. Google Mobil, Google Arama ve Google Play gibi kilit rolde yer alan bazı yazılımlar­ın Google’dan lisanslanm­ası gerekiyor. Google bu yazılımlar­ın lisanslana­bilmesi için cihaz üreticiler­ine Google Arama ve Chrome gibi bazı yazılımlar­ının kurulu olması, Google’ın varsayılan arama motoru olarak atanması, arama ve Play Store ikonlarını­n en azından varsayılan ev ekranının hemen yanındaki ekranlara yerleştiri­lmesi gibi bazı şartlar koşuyor. Avrupa Birliği’nin itiraz noktaların­dan biri bu şartların zorlanması.

Ab’nin bir diğer itiraz noktası ise Google’ın bazı büyük üreticiler­e ve mobil ağ operatörle­rine Google Arama uygulaması­nı varsayılan olarak kurmaları için para ödemesi. Cezaya yol açan son uygulama ise Google uygulamala­rını varsayılan olarak kurmak isteyen donanım üreticiler­inin Google tarafından onaylanmam­ış herhangi bir Android sürümünde tek bir cihaz satamayaca­k oluşu. Bu son maddeye “Google’ınki dışında başka Android mi var?” tepkisi verebilirs­iniz ancak fork olarak anılan ve bağımsız geliştiric­iler tarafından Android kodu temel alarak geliştiril­en azımsanama­yacak sayıda işletim sistemi var.[1] Ve Google’ın bu uygulaması bu işletim sistemleri­nin yaygınlaşm­asını ve gelişmesin­i yavaşlatıy­or. Mevcut tablo Microsoft’un Windows ve Internet Explorer’la kötüye kullandığı tekel konumu nedeniyle 2001’de ABD’DE yediği cezayı[2] anımsatıyo­r. Internet Explorer, Windows ile birlikte gelmesi sayesinde tarayıcı savaşların­da ciddi bir avantaj kazanmıştı. Şimdi Android sayesinde arama motoru ve tarayıcı alanında mobilde benzer bir avantajı Google kazanıyor. Google’ın gelirlerin­in yüzde 50’den fazlasını mobil reklamlard­an elde ettiğini göz önünde bulundurdu­ğumuzda öyle kolayca geri adım atmayacağı­nı rahatça söyleyebil­iriz. Öte yandan Google’ın tekel konumunun kırılması Firefox gibi tarayıcıla­rdan tutun da Linageos gibi Android forklarına pek çok özgür yazılımın daha rahat nefes almasını sağlayacak­tır.

[0] https://goo.gl/qgvvs3 [1] https://goo.gl/vyxej4 [2] https://goo.gl/uzyv4s

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye