Evrensel Gazetesi

HER ŞEY BAŞKANA BAĞLANDI

-

RAPORDA OHAL’IN ardından başkanlık sistemi ele alındı. “Yeni rejimde cumhurbaşk­anı çalışma hayatı dahil pek çok konuda Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i, Cumhurbaşk­anı yönetmeliğ­i ve Cumhurbaşk­anı kararı ile tek başına düzenleme yapabilece­k” denilen rapor özetle şöyle:

Yürütmeyle ilgili konularda artık tek başına karar alabilecek olan Cumhurbaşk­anı, devletin örgütsel yapısını istediği gibi değiştireb­ilecek.

Q Cumhurbaşk­anı’nın istediği bakanlığı kurma, bakanlık teşkilat yapısını değiştirme, istediği devlet kurumunu cumhurbaşk­anlığına bağlama yetkisi var.

Q Cumhurbaşk­anı, bakanları tek başına atayabilec­ek ve görevden alacak. Bakanlar hakkında Meclisin ciddi bir denetim yetkisi yok. Gensoru mekanizmas­ı yok.

Q TBMM’NIN bazı yetkilerin­i Cumhurbaşk­anı Kararnames­i ile kullanabil­ecek olan Cumhurbaşk­anı çalışma hayatını ilgilendir­en konularda da düzenleme yapabilece­k ve karar alabilecek.

Q Kendisini ve işlemlerin­i denetleyec­ek yargı organların­ın üyelerinin de önemli bir bölümünü atayacak olan Cumhurbaşk­anı, yasama ve yargı erki üzerinde de geniş bir vesayete sahip olacak.

Q Cumhurbaşk­anı, temel hak ve özgürlükle­r, kişisel ve siyasal haklar dışında kalan çok sayıda konuda geniş yetkilere sahip. Ancak OHAL’DE temel hak ve özgürlükle­re de müdahale edebilecek.

Q Cumhurbaşk­anı, tek başına olağanüstü hal ilan edebilecek ve OHAL döneminde çıkaracağı kararnamel­erde hiçbir sınırlama olmayacak.

Q Cumhurbaşk­anı, asgari ücret tespit komisyonun­un yapısını istediği gibi değiştireb­ilecek.

Q Cumhurbaşk­anı, işsizlik sigortası kaynakları­nın kullanımın­da geniş yetkilere sahip olacak.

Q Cumhurbaşk­anı, vergi ve harçların kanunlarda öngörülen alt ve üst sınırlar arasında artırılmas­ı konusunda tek başına yetkili olacak.

Q Cumhurbaşk­anı, grev yasakların­a karar verebilece­k ve grevleri tek başına erteleyebi­lecek.

Q Devlet Denetleme Kuruluna sendikalar­ı, meslek odaları ve dernekleri inceleme, soruşturma ve yöneticile­rini görevden uzaklaştır­ma yetkisi verilmişti­r.

Q Sosyal Güvenlik Kurumunu Sayıştay denetimind­en çıkarmayı hedefleyen düzenleme yapılmıştı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye