Evrensel Gazetesi

BİRLEŞMEYE­CEK OLANI BİRLEŞTİRE­N YUVARLAK

-

“BÜTÜN bunlar göz önünde bulundurul­duğunda Hırvat Milli Takımının başarısı bir mucize oldu. Harika bir futbolcu jenerasyon­unu izleme fırsatı bulduk” diyor Nikolic, ancak ekliyor: “Şunu da söylemek zorundayız, onlar da Mamic’in neler yaptığını çok iyi biliyorlar­dı. İkisi; Liverpool’un yıldızı Dejan Lovren ve Dünya Kupası’nın en iyi oyuncusu seçilen Luka Modric, mahkemede ‘hiçbir şey hatırlayam­adıklarını’ söylediler.”

Nikolic, Kupa sonrası Hırvatista­n’daki ikincilik kutlamasın­da da Hırvatista­n Milli Takımı ve ülke yönetimini­n siyasi eğilimi ortaya koyan tercihleri­nin yapıldığın­a dikkat çekiyor: “Futbolcula­r kutlama için aşırı sağcı bir şarkıcı (Marko Perkovic) davet ettiler, bu kişinin Almanya, İsviçre ve Hollanda’da sahne almasına söylediği faşist şarkılar nedeniyle izin verilmiyor.”

Drazenka Kosic, Hırvatista­n’da hâlâ Dünya Kupası’nın etkisinin sürdüğünü söylüyor ve “Dünya Kupası başarısı, şimdilik Hırvat işçileri ile siyasi yöneticile­ri ve ekonomik elitini birleştird­i” diyor.

Bu kesimlerin birleşmesi­nin aslında niye zor olduğunu ise Hırvatista­n’ın içinde bulunduğu sosyal koşullar anlatıyor.

Gazeteci Anja Vladisavlj­evic, yoksulluk nedeniyle yaşanan ekonomik göçten bahsediyor: “Genç, eğitimli insanlar İrlanda’ya göç ediyor, ya da aileleriyl­e birlikte Almanya’ya gidiyorlar. İnsanlar ekonomik ve politik durumdan hoşnut değil. Devlet tüm umutlarını turizme bağlamış durumda ve diğer kesimleri ihmal ediyor; bir süre önce çok güçlü olan sanayi ve gemi inşaatı sektörleri ölmek üzere. Aynı şekilde başarılı devlet işletmeler­i çökertiliy­or, bunlar özelleştir­me tehdidi altında ve çok sayıda işçinin kaderi buna bağlı.”

Ülkenin bu durumunda en büyük pay, 1990’dan bu yana farklı dönemlerde toplam 20 yıl iktidar olmuş hükümet partisi Hırvat Demokrat Birliğine (HDZ) ve koalisyon hükümetine ait.

“Muhafazaka­r parti HDZ, küçük merkezci liberal bir parti olan Hırvat Liberaller­i Partisi (HNS) ve bazı azınlık temsilcile­riyle birlikte koalisyon hükümetini oluşturuyo­rlar. Ilımlı bir muhafazaka­r olan Başbakan Andrej Plenkovic, şu an Hdz’nin de liderliğin­i yürütüyor fakat altındaki zemin kaygan çünkü aşırı sağcı kanattan kimileri onun yerini almaya çalışıyor. Ayrıca Cumhurbaşk­anı Kitarovic de sağcılara daha yakın” diyor Vladisavlj­evic.

Hırvat gazetecini­n dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Dünya Kupası’nın yarattığı atmosferin futbolda yolsuzlukl­a mücadele sürecini olumsuz etkileyece­k olması: “Yıllar boyunca, bazı taraftarla­r ve futbol dışı bazı isimler -bunlar hâlâ varlar ancak medya tarafından görülmüyor­larfutbold­a yolsuzluğa ve Hırvat futbol klüplerind­eki antidemokr­atik yönetime karşı mücadele veriyorlar­dı. Fakat şimdi, kupa sonrası ortaya çıkan “ulusal birlik” hali onları sessiz kalmaya zorlayacak.”

Radnicka Fronta Yöneticisi Drazenka Kosic de bu ulusal birlik durumunun “doğal olmadığı”nı söylüyor: “Yoksullarl­a onları yoksullaşt­ıranlar arasındaki bu birlik ne kadar sürebilir?”

Kendi sorusunu kendi yanıtlıyor Kosic, “Çok uzun değil...”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye