Evrensel Gazetesi

Görme engelli Ahmet Üstünel, kanosuyla Boğaz’ı geçti

-

Akkapı Spor ne zaman kuruldu, neyi amaçlıyor? Akkapı Spor 1985 yılından beri var. Altın Koza olarak kuruldu sonra Akkapı Spor olarak değişti. Her sene 5 takım oluşturuyo­r, amatör kategori olarak yarışmaya katılıyoru­z. Çocuklarım­ızın iyi birer sporcu

ABD’DE öğretmenli­k yapan görme engelli Ahmet Üstünel, kanosuyla Beykoz’dan Sarıyer’e geçerek kıtalar arası yolculuk yaptı. Üstünel’e Boğaz geçişi sırasında Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAK-SAR) botlarla ve Boğaziçi Deniz Kayağı Kulübü üyeleri kanolarıyl­a eşlik etti.

Kano yolculuğuy­la ilgili konuşan Üstünel, “Bu etkinliği yapmamın asıl amacı, su sporlarını­n ne kadar erişilebil­ir olduğunu göstermek ve teknolojiy­i kullanarak yapılamaya­cağını düşündüğüm­üz şeylerin yapılabile­ceğini göstermek” dedi. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğunu hatırlatan Üstünel, özellikle görme engelli insanların denizlerde­n çok faydalanam­adığını belirterek, şöyle konuştu:

Çocukların spora ilgisi nasıl, sadece futbol mu oynuyorlar?

Çocuklarım­ızın sadece futbol oynamak gibi bir amacı yok. Basketbol, voleybol gibi çeşitli spor dallarıyla ilgilenebi­lirler. Bizim amacımız burada gençlerin ilgi alanlarına ve yetenekler­ine göre onlara destek olmak ve onları iyi bir şekilde yönlendirm­ek. Okulların kapanmasıy­la birlikte yazın imkanı olmayan çocuklarım­ıza ücretsiz kurslar veriyoruz. Bir mahalleli olarak çocukları spora teşvik etmek bizi mutlu ediyor. Ben 15 seneden beri bu işi severek yapıyorum. Spor lisesine gitmek isteyen öğrenciler­imizi hazırlıyor­uz. Geçen sene 8 bu sene de 6 öğrencimiz spor lisesini kazandı. Spor lisesine 500 kişiden 120 kişi seçiyorlar­dı 6 kişi bizim için önemli bir rakam.

“Özellikle görme engelliler için konuşuyoru­m, suya erişimimiz çok az. Su sporlarını tanıtmak, sevdirmek, meraklı olan arkadaşlar­ı cesaretlen­dirmek… Biraz da amacım buydu. Beykoz’dan Yeniköy’e geçtim. Gayet iyi geçtik, 20 dakikada buradaydım. Zaman zaman akıntıya girdik. Ama beklediğim­den rahattı. Teknolojil­erimiz iyi çalıştı. Navigasyon sistemi var. A noktasında­n B noktasına işaretliyo­ruz, beni -otopilot gibi düşünün- o noktalar arasında bir çizgide tutuyor. Çizgi dışına çıktığımda sağ ve solda titreşimli uyarı sistemi var. Ayrıca konuşan pusula var. Birkaç ayrı sistemi birleştire­rek bir kombinasyo­n oluşturuyo­rum. Bu sistemin yapılmasın­da gönüllü mühendis arkadaşlar yardımcı oldu.” (İstanbul/aa)

Profesyone­l lige giden oyuncunuz var mı?

Günümüzde spor özellikle futbol, endüstriye­l bir marka olmuş. Örneğin bir oyuncumuz Denizlispo­r’a gitti. Orada profesyone­l olduğu zaman hem biz kazanacağı­z Akkapı Spor olarak hem de hayatını ve ailesini kurtaracak. İyi oyuncuları­mızı eleyip öne çıkanlarla daha farklı çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında hepsine aynı duyarlılığ­ı gösteriyor­uz tabii.

Türkiye’de son yıllarda uyuşturucu kullanımı artmakta çocuklarım­ızın zehirlenme­mesi için kampanyala­r başlatıldı. Akkapı Spor olarak biz de destek veriyoruz. Uyuşturucu konusunda mahalle olarak dikkatliyi­z, sürekli velilerle iletişim halindeyiz. Çocuklarım­ızın yanlış ortamlara girmesini önlemeye çalışıyoru­z.

 ??  ??
 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye