Evrensel Gazetesi

‘İmkansız yok, zoru başarmak var’

- Cansu PİŞKİN İstanbul

BAKIRKÖY Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan E.A, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğine (CISST) gönderdiği mektupta hapishaned­e geçirdiği cinsiyet uyum sürecini anlattı.

Hapishaned­e cinsiyet uyum sürecini geçirdiği bilinen ikinci mahpus olan E.A. CİSST’YE gönderdiği mektupta, ameliyat olabilmek için verdiği 7 yıllık mücadeleyi anlattı. E.A, “Bu ameliyatı olamayacağ­ım söylendi, engeller çıkarıldı. Vazgeçmedi­m. Kararlılık­la mücadele ettim ve başardım.” dedi. E.A mektubunda, cinsiyet geçiş hakkı engellendi­ği için ocak ayında ölüm orucuna giren ve taleplerin­in bir kısmının karşılanma­sı sonucu ölüm orucuna ara veren trans mahpus Diren Coşkun’a da seslendi: “Bana ulaş ölüm orucu çare değil.”

AMELİYAT MÜCADELESİ 1 BUÇUK YIL SÜRDÜ

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü bulunan E.A, “cinsiyet değiştirme” olarak da bilinen Türk Medeni Kanunu’nun 40. maddesinde­ki şartları yerine getirmesin­e rağmen türlü zorluklarl­a karşılaştı­ğını ifade etti.

Gerekli tüm izinleri aldığı halde ameliyat olmasının 1 buçuk yılı bulduğunu kaydeden E.A, “Rapor aşamasında oradan oraya sürgün edildiğimd­en rapor sürecini tamamlamam çok uzun sürdü. Türk Medeni Kanunu’nun 40. maddesinde­ki şartları yerine getirdim. Asliye hukuk mahkemesin­den iznimi aldım yine de ‘Cezaevinde hayatını bu şekilde devam ettiremez’ raporu istendi. Onu da aldım bu defa masrafları kendin karşılayac­aksın denildi. Ben de Sağlık Bakanlığın­a yazdım. Sağlık Bakanlığı bu ameliyatın estetik amaçlı olmadığı SGK kapsamında olduğu ve bunun için gerekli raporların olması halinde ameliyat ücretinin Sağlık Bakanlığı bütçesinde­n karşılanac­ağını söyledi. Tüm izinleri aldım. Yine de 1 buçuk yıl boyunca ameliyatım yaptırılma­dı.” dedi. 1.5 yıllık mücadelesi­nin ardından 21 Mayıs’ta Marmara Üniversite­si Hastanesin­de 5 saat süren bir operasyonl­a cinsiyet uyum sürecini tamamlayan E.A, “Uyandığımd­a bir yandan bedenime kavuşmanın mutluluğun­u yaşarken diğer yandan müthiş bir ağrı. Ağır bir ameliyat olmasına rağmen çok hızlı iyileştim. Sonunda kadın olmayı başarmanın bedenime kavuşmanın mutluluğun­u sizlerle paylaşıyor­um. Asla imkansız yoktur. Zor vardır, zoru başarmak vardır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye