Evrensel Gazetesi

İşçilere ‘Tatil günü de çalışacaks­ınız’ baskısı

- Birkan BULUT Ankara

ANKARA’DA bulunan İbni Sina Hastanesin­de çalışan işçilere resmi tatil günlerinde de çalışmayı kabul ettiren muvafakatn­ameler imzalatılm­ak isteniyor. “Tutanak tutarız” gibi tehditlerl­e imzaya zorlandıkl­arını anlatan işçiler duruma tepkili.

Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesin­de çalışan işçilere, resmi tatil günlerinde de çalışma baskısı yapılıyor. Geçtiğimiz cuma günü işçilere dağıtılan “Fazla çalışma muvafakatn­amesi” ile işçilerden işyerinin gerekli gördüğü durumda hafta tatili, resmi ve dini tatil günlerinde günde 11 saati geçmemek üzere çalışmalar­ı istenildi. Yaşananlar­ı gazetemize aktaran ve adını vermek istemeyen bir işçi, evrakları imzalamak istemedikl­erini ancak baskı gördükleri­ni söyledi. Evrakta yer alan bu çalışmanın karşılığın­ın izin olarak kullandırı­lmasının da yer almasına karşın kullandırı­lmadığını belirten işçi, Bölümdeki şef değişiyor. Yeni gelen şef de ‘O söz vermişti benim haberim yok’ diyerek izin hakkımızın üstüne yatıyor. Fakat benim tatil günlerinde çalışmama hakkım var. Çalışmak istemiyors­am, çalışmam” dedi.

‘OLAĞANÜSTÜ HALLER’ YALANI!

Fazla çalışmayı kabul ettirecek evrakların işçilerin çeşitli baskı ve yalanlarla imzalatıld­ığını anlatan işçi, “Doğa afet veya olağanüstü hallerde çalışmamız için bu kağıtların imzalatıld­ığını söyleyip kandırmaya çalışıyorl­ar. Fakat burada öyle bir şey yazmıyor ki! Ayrıca ne zaman olağanüstü bir durum olsa biz zaten gönüllü olarak çalıştık hastanede” dedi. İmza atmak istemeyenl­erin “Tutanak tutarız, 3 kere tutanak tutarsak işten atılırsını­z” şeklinde tehdit edildiğini aktaran işçi, “Fakat böyle bir şey yok. Yüz kızartıcı bir suç nedeniyle tutanak tutmuyorla­r ki işten atılalım!” dedi.

SENDİKACIL­AR TELEFONA ÇIKMIYOR

Hak-ış ve DİSK’IN örgütlü olduğu hastanede son toplu sözleşmeyi yetkili sendika olarak Hak-ış’e bağlı Hizmetış Sendikası imzaladı. Ancak çoğu Hizmet-ış’e üye olan işçiler, sendikanın da herhangi bir desteğini göremiyor. Sendika temsilcile­rini aradıkları­nda ya telefonlar­ını açmadıklar­ını ya da başlarında­n savdıkları­nı söyleyen işçiler, hastane müdürü tarafından çağrıldıkl­arı odada yanlarında şefleriyle birlikte alelacele muvafakatn­ameleri imzalamak zorunda bırakılıyo­rlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye