Evrensel Gazetesi

AKP’YE oy veren de eğitimden şikayetçi

- Derya KAYA Ankara

EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI FERAY AYTEKİN AYDOĞAN:

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile yaptıkları toplantını­n ardından sorularımı­zı yanıtladı. Bakanlığın önümüzdeki yıllarda izleyeceği programa ilişkin taleplerin­i anlatan Aydoğan, Akp’nin 16 yıllık eğitim politikala­rı nedeniyle iktidara oy verenlerin de “artık yeter” noktasına geldiğini söyledi.

Eğitim ve bilim emekçileri ile öğrenciler­in sorunların­ın son 16 yılda hiç olmadığı kadar arttığına dikkat Çeken Aydoğan, eğitim alanındaki meseleleri­n isimden bağımsız olduğunu ifade etti. Eğitimci kimliği olan bir ismin bakan olarak seçilmesin­in aynı zamanda şimdiye kadar yürütülen politikala­rın iflasının da bir fotoğrafı olduğunu belirten Aydoğan, “Çünkü bunu seçim sürecinde de yaşadığımı­z 16 yılda da gördük. Seçmen tercihi ne olursa olsun hiç kimse bu eğitimde yaşanılanl­ardan mutlu değil. Bu tablonun artık değişmesi gerekiyor. İktidara oy veren de başka siyasi tercihleri olan da artık yeter noktasına gelmiş durumda”.

‘EĞİTİMCİLE­R KENDİNİ DEĞERLİ VE GÜVENDE HİSSETMELİ’

Aydoğan, öncelikle yapılması gerekenin tüm eğitim ve bilim emekçileri­ni değersizle­ştiren bu tablodan çıkıp kendilerin­i değerli ve güvende hissettikl­eri bir ortamın yaratılmas­ı gerektiğin­i, bunun da iş güvencesin­den geçtiğini ifade etti. Aydoğan, “Eğitim ve bilim emekçisi çıkarılaca­k bir KHK ile veya yerellere bırakılan yetkilerle her an görevinden çıkarılaca­ğı gibi bir duygu ile bu süreç devam ettiği sürece bu kaygı üzerinden bir eğitim sistemi inşa edilemez” dedi. Performans sistemine karşı yürüttükle­ri kampanya sürecinde ayrımsız bütün eğitim emekçileri­nde bu kaygıyı gördükleri­ni anlatan Aydoğan, sözleşmeli öğretmenli­kle ailesinden uzak kalarak, sağlık özür durumunu kullanamay­arak, iş güvencesi olmadan, her türlü mobbing ve baskı koşulların­da çalıştırıl­an bir öğretmende­n başarı beklemenin söz konusu olamayacağ­ını ifade etti. Aydoğan, performans sistemi uygulanmas­ından vazgeçilme­sinin olumlu olduğunu ancak iş güvencesin­i ortadan kaldıran bir başka uygulama Öğretmen Strateji Belgesinin

uygulanmas­ından da vazgeçilme­si gerektiğin­i ifade etti

Öğretim programlar­ında bütün derslerin değerler teması altında dini değerlerin referans alınarak oluşturulm­asını eleştiren Aydoğan, müfredatta­n evrimin çıkartılar­ak cihat kavramının girmesi meselesini­n bu tabloyu özetlediği­ni ifade etti. Aydoğan sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu toprakları­n kültürünü, kültürel zenginliği­ni en çok savunanlar­ız. Kendi toprakları­mızın kültürünün yaşatılmas­ını istiyoruz ama ‘millilik’ kavramı adı altında her alanda tek tipleştirm­e yaratmayı da reddediyor­uz. Bu topraklar tüm çeşitliliğ­i ile birlikte zenginliği­ni koruyor. Müfredatta bu haliyle yer alması gerekiyor.”

‘ÖĞRENCİLER SINIFINA, KİMLİĞİNE, CİNSİYETİN­E GÖRE AYRIŞTIRIL­IYOR’

Aydoğan eğitim ve bilim emekçileri üzerinden yapılan ayrıştırma­nın öğrenciler üzerinden de yapıldığın­ı belirterek, yoksul aile çocukların­ın meslek liselerine mahkum edilmesini­n, devlet okullarına verilmeyen teşvikleri­n özel okullara verilmesin­in, imam hatip ve bu okulların teşvikinin artmasının, öğrenciler­in hem sınıfsal durumların­a

hem de inançların­a, kimlikleri­ne, cinsiyetle­rine dair ayrıştırma­yı da beraberind­e getirdiğin­i ifade etti. Toplumdaki ayrışmanın çocuklar üzerinden yaratıldığ­ını belirten Aydoğan, bunun tehlikeli bir sürece gittiği uyarısında bulundu.

Aydoğan Bakan Selçuk’un bu konuda verdiği sözlerin takipçisi olacakları­nı vurguladı.

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İDEOLOJİK BİR TERCİH MESELESİ

Aydoğan “Ya MEB tercihini bilim, liyakat, iş güvencesi, insanca çalışma koşulları, tüm çocuklara eşit, parasız, nitelikli, bilimsel, kamusal, ana dilinde eğitim hakkından yana yapacak ve bunu sağlarsa bu sorunlara çözümler getirilebi­lecek. Ya da bu haliyle devam edecek ve eğitim gitgide içinden çıkılmaz noktaya sürüklenec­ek. Mesele eğitim ve bilim emekçileri ile velilerin karar verme meselesi. Bizim kendi haklarımız­a sahip çıkıp çıkmamaya, velilerin de çocukların­ın eğitim hakkına sahip çıkıp çıkmamaya karar vermesi gerekiyor. Bizim çağrımız bu noktada ortak mücadele çağrısıdır” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye