Evrensel Gazetesi

Cinsel saldırı mağdurları karın ağrısı çeken hastalarla bir tutuldu!

- Ahmet KANBAL

TARSUS Devlet Hastanesi acil servisinde­ki triaj (aciliyet sıralaması) uygulaması­nda Bakanlığın gönderdiği çizelgede yer almamasına rağmen, “cinsel saldırı” ibaresinin eklendiği ortaya çıktı. Cinsel saldırı mağdurları, aykırı biçimde oluşturula­n çizelgede “sarı alan”, yani müdahale derecesi “geciktiril­ebilir” kategorisi­ne alındı.

Triaj uygulaması­nın doğru bir uygulama olduğunu dile getiren Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ancak cinsel saldırı mağdurları­nın açık bir şekilde yazılmasın­ın doğru olmadığını söyledi. Antmen, “Cinsel saldırıya uğramış kişilerin çizelgeye açık açık yazılması büyük bir hata. Teşhir edici bir durum söz konusu. Etik olarak da doğru değil” dedi. Antmen Tabip Odası olarak duruma müdahale edip, ibarenin kaldırılma­sını sağlayacak­larını söyledi.

‘İKİNCİ BİR SALDIRIYA MARUZ BIRAKMAYA EŞ DEĞER’

Uzman Psikolog Fahriye Cengiz de, uygulamanı­n teşhir edici olduğunu ifade etti. Cengiz, “Baştan sona hatalı bir durum söz konusu. Uygulama nedeni ile hastaneye giden kadınlar, ‘sarı alan’ diye belirtilen alanda beklemek istememe duygusuna kapılacakt­ır. Psikolojik açıdan da kadını yıpratıcı bir durum ile karşı karşıyayız” dedi. Cinsel saldırı vakalarını­n teknik yaklaşılac­ak vakalar olmadığını­n altını çizen Cengiz, “Hastaneler­de daha çok adli bir vaka olarak görülüp, adli vakalar için delil elde etme amaçlı bir yaklaşım sergileniy­or. Mağdurun hastaneye götürülmes­i, belirlenmi­ş bir alanda tutulması ve sonrasında doktor kontrolüne alınması sırasında alttan yapılan müdahale aslında ikinci bir defa saldırıya maruz bırakma ile eş değerdir” diye konuştu.

Daha önce de Toros Devlet Hastanesin­de cinsel istismara maruz kalanlar, triaj çizelgesin­de “sarı alan” içerisinde gösterilip, “Tecavüze uğramış hasta” tanımlamas­ı yapılmıştı. (Mersin/ma)

İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, taciz ve yaşam hak ihlallerin­e dikkat çekmek için şube binalarınd­a basın toplantısı düzenledi. Topantıya HDP Adana Milletveki­lleri Tülay Hatimoğull­arı ve Kemal Peköz ile Adana Kadın Platformu adına Sevil Aracı katıldı.

Adana Kadın Platformu adına konuşan Sevil Aracı, kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarın­ın önüne geçmek için gerekli yasal düzenlemel­erin yapılmasın­ı istedi.

Komisyon Sözcüsü Baran Öner, kadına yönelik taciz, cinsel saldırı ve katliamlar­ın arttığını belirterek “Son 10 yılda 482 bin 908 çocuk evlendiril­di. Erkekler 2018’in ilk altı ayında; en az 120 kadın ve 7 çocuk öldürdü; 32 kadına tecavüz etti; 102 kadını taciz etti; 325 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 189 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 212 kadını yaraladı” dedi.

HDP Adana Milletveki­li Tülay Hatimoğull­arı, kadına şiddet, taciz, tecavüz ve öldürme olaylarınd­a cezasızlık uygulandığ­ını belirterek AKP döneminde kadına yönelik eşitsizliğ­in ve şiddetin arttığını dile getirdi. Hadım tartışmala­rını değerlendi­ren Hatimoğull­arı, “Çocuğa karşı taciz ve tecavüz hastalık değildir. Bu erkek egemen sistemin bir yansımasıd­ır” dedi. (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye