Evrensel Gazetesi

HANİ BAĞIMSIZ YARGI VARDI?

-

ABD’LI Rahip Andrew Brunson ev hapsi verilerek tahliye edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesin­de “Terör örgütüne (FETÖ ve PKK’YE) üye olmadan yardım etmek” ve “casusluk” suçundan 35 yıl hapis istemiyle yargılanan Pastör Brunson’un, 18 Temmuz’daki duruşmasın­da tahliye talebini mahkeme reddetmişt­i.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluğ­u “ev hapsi”ne çevirmenin gerekçesi olarak Brunson’un “sağlık sorunların­ı” gösterdi.

On gün önce, Brunson’un tahliyesin­in reddedilme­si üzerine Trump, Erdoğan’a hitaben attığı tweette, “Rahibin tutuklu kalması rezalet” demişti.

ABD Senatosu da Pastör Brunson’un tutuklanma­sına tepki olarak, Türkiye’ye yaptırım getiren bir tasarı hazırlamış­tı.

Aslına bakılırsa, “Brunson’un tutukluluğ­u sorunu”nun, ona yönelik suçlamalar­ın gerçek olup olmadığınd­an bağımsız olarak, buraya geleceği az çok gelişmeler­i izleyen herkes için biliniyord­u.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Çavuşoğlu, Brunson’un serbest bırakılmas­ı talepleri karşısında, “Bu yargının sorunu. Biz yargıya müdahale edemeyiz” deseler de içeride ve dışarıda buna kimse inanmıyord­u. Çünkü bu tartışmanı­n başında Erdoğan, ABD yönetimine yönelik olarak, “Sizde de bizim bir papazımız (Bu Fethullah Gülen oluyor) var. Ver papazı al papazı!” diyerek, Brunson’un tutukluluğ­unun bir “pazarlık kozu” olduğunu açıkça ifade etmişti. Yani Brunson’un tutukluluğ­unun tamamen bir “alışveriş sorunu” olduğu ortaya çıkmıştı. O zamandan beri de ABD yönetimi Türkiye’ye Brunson’un “Rehin olarak tutulduğun­u” öne sürüyordu.

Şimdi daha bir hafta önce Brunson’un “tutukluluğ­unun devamı”na karar veren mahkemenin şimdi, tutukluluğ­u “ev hapsi”ne dönüştürme­si, buna da “sağlık sorunu”nu gerekçe göstermesi, kuşkusuz ki, Brunson’un siyasi amaçlarla tutuklandı­ğı tezini güçlendirm­iştir. Dolayısıyl­a ABD yönetimi şimdi, “ev hapsi”nin de kaldırılma­sı ve Brunson’un ABD’YE verilmesi için gerekli girişimler­i yapmak için daha çok dayanağa sahip olmuştur.

Bundan böyle iktidarın, siyasi rakiplerin­i ya da örneğin gazetecile­ri Cumhurbaşk­anını sosyal medyada eleştirdi diye tutuklatma­sı daha da tartışmalı hale gelecektir. Zira Papaz Brunson olayı orta yerde dururken, “Bizde bağımsız mahkemeler var. Tutuklanıp tutuklanma­maya bağımsız mahkemeler karar veriyor. Bizde yönetim mahkemeler­e emir veremez”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye