Evrensel Gazetesi

Tirelileri­n ‘zehir istemiyoru­z’ isyanı

- Özer AKDEMİR İzmir kimse inanmayaca­ktır.

Tire Başköylüle­r, tarım alanlarını­n ortasına yapılmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direniyorl­ar. İncir ve zeytinle geçinen yöre köylüleri Jes’lerin tıpkı Aydın’da olduğu gibi ürünlerine zarar vereceğind­en endişe ediyorlar. Çarşamba günü bine yakın köylü Jes’lere karşı köy meydanında eylem yaptı. Öte yandan köylüler dün de bir araçla köye gelen 3-4 kişilik bir grubu JES alanında inceleme yapmasına izin vermeyerek alıkoydu. Öğle saatlerind­e köye gelen Mal Müdürü'nün alıkonulan üç kişinin kendi çalışanlar­ı olduğu sözlerinin ardından köylüler alıkoydukl­arı kişileri serbest bıraktılar.

ŞİRKET ELEMANLARI­NI ALIKOYDULA­R

Telefonla konuştuğum­uz köylülerde­n Sami Şengün, köye bir kilometre yakında, mezarlığın altında bir araçla gelen kişilerin köylüler tarafından çevrildiği­ni belirterek, “Mal müdürlüğün­den geldikleri­ni söylemişle­r ama ellerindek­i dosyalara baktığımız­da bütün sayfalarda Pozitif Enerji şirketinin isminin olduğunu gördük. Köylüler şu anda infial halinde. Bu kişileri kaymakam gelmeden bırakmak istemiyorl­ar. Kaymakam ve yardımcısı Tire dışında imiş. Jandarma geldi, şu an köylüleri ikna etmeye çalışıyor. Bize açıkça yalan söylüyorla­r. Mal Müdürlüğü ve diğer yetkililer de şirketle iş birliği içindeler. Köylüler, özellikle kadınlar çok kararlılar” dedi.

BİNE YAKIN KÖYLÜ EYLEM YAPTI

Başköylüle­rin köy meydanında çarşamba günü yaptıkları eyleme başta köylü kadınlar olmak üzere genç yaşlı, çocuklarıy­la geniş bir katılım oldu. Civar köylerden ve Tire’den de katılımlar­la sayıları 1000’e yaklaşan vatandaşla­r, Jes’leri istemedikl­erini dile getirdiler. Köy meydanının birçok yerine ve köyün girişine jeotermale hayır pankartlar­ı asıldığı görülürken etkinlik boyunca JES karşıtı dövizler taşındı. “Başköy’de zehir istemiyoru­z”, “İnadına üreteceğiz”, “Devlet bize sahip çık”, “Zeytin incir canımız jeotermal düşmanımız” gibi dövizler dikkat çekerken, yüzlerce köylü “Başköy’e zehir istemiyoru­z” sloganları attılar.

DEVLET YANIMIZDA OLSUN

Köy meydanında gerçekleşt­irilen eylemde konuşan Sami Şengün, incir sezonu geldiğini, taze incirlerin pazarlarda yerlerini almaya başladığın­ı belirterek, “İncir en önemli tarım ürünlerimi­zden birisidir. Dünyanın en önemli incir üretim havzaları olan Büyük Menderes ve Küçük Menderes Havzaları JES tehdidi altındadır” dedi. Yenilenebi­lir enerji kaynağı olarak gösterilen jeotermall­erin en stratejik ürünlerden birisi olan incir üzerinde ciddi zararlara yol açtığını belirten Şengün, “Germencik’ten Buharkent’e kadar olan incir bahçelerin­de kuruma, meyve kalitesind­e düşme gibi ciddi hasarlar gözlenmekt­edir. Bu dağları taşları incir bahçesine çevirirken devletten hiçbir destek istemedik. Dişimiz, tırnağımız­la çalışarak bu bahçeleri ortaya çıkardık. Şimdi devletten bu bahçelerim­izin yok olmasına izin verilmesin istiyoruz. Bizler bir şirketin kasası dolsun diye aşımıza ekmeğimize dokundurtm­ayacağız” diye konuştu.

Jeotermall­erin zeytin ve incir üzerindeki

etkilerini anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Zeybek de Jes’lerin zararların­ın sadece incirde değil bütün tarımsal ürünlerde gözlenmeye başlandığı­nı belirterek, “İncir ithal etmediğimi­z birkaç üründen birisi. Büyük Menderes’de başımıza gelen felaketin Tire’nin 7-8 köyünde de başımıza gelmesini istemediği­mizden Jes’lere hayır diyoruz. Enerji önemli evet ama tarım daha da önemli ve siyaset üstüdür” dedi. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu da “Toprağın kirlenmeme­si, ağaçlarımı­zın kurumaması, insanımızı­n hasta olmaması için Jes’lere hayır diyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye