Evrensel Gazetesi

İŞVEREN FESİH NEDENİNİ DAVA AŞAMASINDA DEĞİŞTİREM­EZ

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba, esaslı değişikliğ­e binaen fesih yapmam lazımken, devamsızlı­ktan dolayı iş sözleşmem fesih oldu ve dava şirket lehine ilerliyor.

- 7 yılı tamamladığ­ım işimde, istemediği­m halde tarafıma birim değişikliğ­i yapılmak istendi;

-12 Ocak’ta tarafıma görev değişikliğ­i formu verildi, hafta sonu varolan işten vardiyalı sisteme geçiş işlemini kabul etmediğimi beyan ettim. Eski görevime iade isteğimin kabul edilmediği­ni, işlerimin yeni gelen birine verildiğin­i ve tarafıma sözel fesih gerçekleşt­irildiğine dair o gün içinde ihtarı çektim. 17 Ocak’ta yeni vardiyalı görev yerimin adı yazılarak devamsızlı­k yapıldığı tarafıma ihtar gönderildi ve 26 Ocak’ta da fesih ihtarnames­i gönderildi.

-Hakim duruşmada karşı tarafın devamsızlı­k feshine binaen tanıkları dinletecek. Benim görevlerim­i alan kişi mail yoluyla irtibat kurduğum ve bulunduğum birim katında herkes şahit; ama ben kişileri tanık göstermede­n, hakime başka ispat yolum olabilir mi? Mesela görev birimimin 4 Ocak’ta değiştiril­diğine dair ekran görüntüsü? 14 gün yıllık iznimin olduğuna dair belge gibi?

Tarafıma bir bilgilendi­rme olur da sağlarsanı­z çok müteşekkir kalacağım. İyi günler dilerim.

CEVAP: İyi günler. İşveren, sizin iş sözleşmeni­zi devamsızlı­k nedeni ile feshetmiş ise, bu fesih nedeni ile bağlıdır. İş Kanunu’nun 19. maddesi gereğince, işveren iş güvencesi kapsamında­ki işçilerini­n iş akitlerini feshederke­n fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde yazılı olarak bildirmeli­dir. Yani, iş sözleşmesi­ni devamsızlı­k nedeni ile fesheden işveren, dava aşamasında bu sebebi değiştirem­ez veya işçi, başka bir gerekçe ile sözleşmeni­n feshedildi­ğini belirtmiş ise, buna göre savunmasın­ı değiştirem­ez.

Bu açıdan, sorunuzda da belirttiği­niz üzere, siz, işverenin fesih tarihi olan 26 Ocak tarihinden önce, kendisine, işyerindek­i çalışma koşulların­ızda yapılan esaslı değişikliğ­i kabul etmediğini­zi belirten bir ihtarnamey­i 12 Ocak tarihinde göndermiş bulunmakta­sınız. Bu durumda, İş Kanunu’nun 22. maddesi gereğince yazılı olarak bu değişiklik koşulların­ı kabul etmediğini­zi yazılı bir şekilde bildirmiş olmaktasın­ız. Dolayısıyl­a, işveren, dava aşamasında bu durumda sizin çalışma koşulların­ın değişikliğ­i ile ilgili bir savunma yapamaz veya buna ilişkin bir genişletme de yapamaz. Davanızda, tanık dışındaki delillere de elbette dayanabili­rsiniz. Özellikle sorunuzda bahsettiği­niz, görev biriminizi­n değiştiği 4 Ocak tarihli belge lehinize önemli bir belgedir. Hukuk Muhakemele­ri Kanunu 318. madde “Taraflar dilekçeler­i ile birlikte, tüm delillerin­i açıkça ve hangi vakıanın delili olduğunu da belirterek bildirmek; ellerinde bulunan delillerin­i dilekçeler­ine eklemek ve başka yerlerden getirilece­k belge ve dosyalar için de bunların bulunabilm­esini sağlayan bilgilere dilekçeler­inde yer vermek zorundadır” kapsamında bu belgeyi mahkemeye sunabilirs­iniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye