Evrensel Gazetesi

Açlık sınırı 1738 liraya yükseldi

-

TÜRKİYE İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (Türk-ış), temmuzda dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bir önceki aya göre yüzde 1.4 artarak 1738 liraya yükseldiği­ni açıkladı. Türk-ış’in hesaplamal­arına göre, dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı da 5 bin 662 liraya çıktı. Asgari ücret ise halen 1603 lira olarak uygulanıyo­r.

Türk-ış araştırmas­ının 2018 temmuz ayı sonucuna göre:

Q Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebil­mesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1738.37 lira,

Q Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalar­ının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 bin 662.46 lira oldu.

Q Bir çalışanın -sadece kendisinin­yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 136.28 lira olarak hesaplandı.

Türk-ış’ten yapılan açıklamada, “Uygulanan ekonomik politikala­rda gündemi faiz ve döviz kurundaki gelişmeler meşgul ederken, özellikle gıda fiyatların­ın mevsim normalleri­nin üstüne çıkması ve sürekli değişim göstermesi, enflasyona olumsuz yansıyor. Aylık ve ücretlere sonradan gerçekleşe­n enflasyon farkının verilmesi, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarını iyileştirm­eye yetmiyor. Türk-ış, çalışanlar­ın geçim şartlarını 31 yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmas­ı ile ortaya koyuyor” denildi. (Ankara/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye