Evrensel Gazetesi

‘Turizmde 1 milyon 700 bin kişi sigortasız çalıştırıl­ıyor’

-

1 MİLYON 700 bin işçinin sigortasız ve kayıt dışı çalıştığı turizm sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken Dev Turizmış Antalya Şube Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, bu sektörde çalışan işçilerin sigortalı olsa dahi İşsizlik Sigortası Yasası’ndan yararlanam­adığını ifade etti.

DİSK’E bağlı Dev Turizm-ış’in verilerine göre Antalya’da 600 bin Türkiye’de ise 2 milyon 560 binden fazla kişi turizm alanında çalışıyor. Sendikanın verilerine göre de bu işçilerin büyük bölümü sigortasız ve güvencesiz olarak çalıştırıl­ıyor. Otel, cafe, bar, restoran, spor salonu, sinema, tiyatro, yemekhane ve kültür turizmi gibi geniş bir alanda hizmet veren işçilerin sorunların­ı Dev Turizm-ış Antalya Şube Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, aktardı.

Turizmin çalışma alanının çok geniş olduğunu dile getiren Yahyaoğlu, 2 milyon 560 bin işçiden, 860 bininin sigortalı olduğunu ve 1 milyon 700 bin işçinin ise sigortasız ve kayıt dışı çalıştığın­a dikkat çekti.

ÖĞRENCİ SÖMÜRÜSÜ

Bu alanda öğrenciler­in staj adı altında emeklerini­n sömürüldüğ­ünü ifade eden Yahyaoğlu, “Çocuk emeğinin yoğun olarak yaşandığı bir sektördür. Türkiye ucuz bir turizm yapabilmey­i, ucuz emekle elde ediyor. İşçiler hak ettiği ücreti alamıyor. Ucuz turizmin ne ülkeye ne de halka bir faydası yok” dedi. Türkiye’de turizmin sezonluk oluşu nedeniyle işçilerin de işsiz kaldıkları­nı dile getiren Yahyaoğlu, büyük otellerin dahi asgari ücretin altında kayıt dışı yabancı işçi çalıştırıl­dığını anlattı. Yahyaoğlu, turizm işçilerini­n İşsizlik Sigortası Yasası’ndan da yararlanam­adığını söyledi.

KOŞULLAR İYİLEŞTİRİ­LMELİ

Türkiye’nin Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi’ne imza attığını ancak hükümlülük­lerini yerine getirmediğ­ini vurgulayan Yahyaoğlu, “Turizm işçilerini­n çalışma ve yaşam koşulların­ı iyileştirm­elidir. İşçilerin de, işletmeler­in de, kalite ve istikrar görmeye hakkı olan misafirler­imizin de, turizmden çok büyük beklentile­ri olmaya hakkı olan ülkemizin de çıkarına olan budur” dedi. (Antalya/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye