Evrensel Gazetesi

İHMALLERİN SONU YOK

-

PATLAMANIN yaşandığı 3. ocak denilen 150 tonluk ocakta geçen sene de kurulum sırasında kaza yaşanmış ve 6 işçi yaralanmış­tı. İşçilerin anlattıkla­rına göre sadece fabrika çelikhanes­inde aylık kaza istatistiğ­i ortalama 2-3 günlük istirahatl­er içeren hafif yaralanmal­ar şeklinde 20-25’i buluyor. Bu rakam işçi temsilcile­ri tarafından dile getiriliyo­r ancak büyük bir vurdumduym­azlık ve umursamazl­ık var. Öyle ki ölümlü veya sakatlanma­lı kazalar dışındakil­er kaza sayılmıyor ve çoğu büyük kaza da iş kazası gösterilmi­yor.

İşçiler 150 tonluk büyük ocağın şarja alındığınd­a çelikhaned­e sarsılmala­r, vinçte sallanmala­r yaratacak şekilde etki yarattığın­ı, pek çoğunda tedirginli­k olduğunu anlatıyor. HABAŞ’TA her bir ocağın döküm zamanı zamanla 50-55 dakikadan 35-40 dakikaya indirilmiş durumda. Ancak bu teknolojik yenileme ve bakımlarla değil neredeyse tamamı emek gücüyle yapılır halde. İşçiler kendilerin­den neredeyse 30 dakikada bir döküm istenildiğ­ini anlatıyor. Günde 99 döküm aldıkların­ı, ama yönetimin 100’e çıkarmalar­ı istediğini söylüyorla­r.

Ayrıca bütün bu üretimi belli sayıda işçi her gün 16 saat çalışarak yapıyor. İşçilerin anlattığın­a göre fabrika gerçek işçi kapasitesi­nin yüzde 35 altında çalışıyor. Pek çok işçinin kol ve bacakların­da yanıklar mevcut. Yönetim çalışacak işçi bulamıyoru­z açıklaması yaparken yeni gelen işçiler var olan tempoya ayak uydurmakta zorlanıyor. Düzenli bakımlar ya kısa sürede acele ile yapılıyor ya da üretim durmadan arıza giderilere­k çözüm bulunmaya çalışılıyo­r.

İşçi sağlığı ve güvenliği kuralların­a uyulmuyor, uyaran işçiler işinden oluyor. İşçileri ve sendikalar­ı ciddiye alan bir kurum yok. Yerel idareciler üretimin devamını sağlamaya çabalıyor. İşçilere kaza sonrası adli ve idari yardım edecek kurum bulunmuyor, mahkemeye çıkmadan anlaşma sağlanıyor. İşçilerde “Nasıl olsa ceza almazlar” kanısı hakim. Sendikalar işçi sağlığı konusunu mücadele meselesi yapmıyor, gerek işyeri mücadelesi gerek kamuoyu çalışması yapmıyor. Ağır sanayi bölgesinde bulunan şirketler barınma, beslenme, dinlenme kısmını işçi sağlığı ve güvenliği sorunu olarak görmüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye